Rujan u Prelogu: Izložba Stanka Padarića, Sajam sigurnosti, Dani kruha i zahvale, biciklijada i mnogo više

Donosimo pregled događanja na području Grada Preloga od 13. do 27. rujna 2023. godine.

 • 15.9.2023., PETAK U 18 SATI, OTVORENJE IZLOŽBE STANKA PADARIĆA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog pozivaju na otvorenje retrospektivne izložbe slika Stanka Padarića „Od Mure do goric“, u petak, 15. rujna 2023. godine u 18 sati, u Muzej Croata insualnus Grada Preloga.

Stanko Padarić rođen je 1957. godine. Osnovnu školu pohađao je u Svetom Martinu na Muri, soboslikarski zanat izučio je u srednjoj školi u Varaždinu. Posredstvom naučenog u strukovnoj školi počinje slikati u slobodno vrijeme. Po prvi puta svoja djela izlaže javnosti  1982. godine na skupnoj izložbi u Lendavi. Od tada je izlagao na više od dvjesto skupnih i preko dvadeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivan je član Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog, udruge LUČ, te likovnih udruga u Sloveniji, a svojedobno je osnovao i vodio likovnu udrugu za gornje Međimurje. Sudjelovao je u brojnim likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama, obnovio je mnoge kapele, poklonce, skulpture i zidne slike na kućama i crkvama. Stanko Padarić kroz svoja djelo odražava ljubav prema rodnom kraju, rijeci Muri, vinogradima i običajima koji ga oblikuju. Svojom kreativnošću i dubokim povezivanjem s prirodom stvara djela koja podsjećaju na važnost čuvanja i prenošenja tradicijskih i kulturnih vrijednosti.  Izložba se može razgledati do 13. listopada 2023. godine.

 • 22.9.2023., PETAK OD 10 SATI, SAJAM SIGURNOSTI I PREVENCIJE

Policijska uprava međimurska u suradnji s Vijećem za prevenciju Grada Preloga i Gradom Prelogom, organizira “Sajam sigurnosti i prevencije 2023.” Sajam će se održati u petak, 22. rujna 2023. godine od 10 do 16 sati na prostorima Sportsko rekreacijske zone “Marina” u Prelogu. U slučaju loših vremenskih uvjeta Sajam će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog (Prelog, Trg bana Jelačića 2). Otvorenje sajma i svečana akademija povodom obilježavanja blagdana sv. Mihovila – Dana policije održat će se u petak, 22. rujna 2023. s početkom u 11 sati u Domu kulture grada Preloga, Trg Slobode 1, u Prelogu.

 • 23.9.2023., SUBOTA OD 8:30, 7. FESTIVAL NORDIJSKOG HODANJA I PJEŠAČENJA

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Grada Preloga, Turističke zajednice Grada Preloga, Udruge umirovljenika Prelog, Društva naša djeca Prelog, Župe Sv. Jakoba Prelog, Gradskog društva Crveni križ Čakovec te uz pokroviteljstvo Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, a u sklopu Europskog tjedna sporta 2023. godine, u Gradu Prelogu će se 23.09.2023. godine održati 7. Festival nordijskog hodanja i pješačenja.

Ovaj događaj financijski podržavaju: Grad Prelog i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske u sklopu projekta „I zutra z vupežom – izazovi promjena“, projekt usmjeren unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti.

Preliminarni program aktivnosti:

 1. 8,30-9,00h – dolazak gostiju i prijava sudionika, Sportsko-rekreacijska zona “Marina” Prelog
 2. 9,00-9,20h – dobrodošlica uz prigodni program, pozdrave organizatora i sudionika, svečano otvaranje Festivala
 3. 9,20-9,30 – zajedničko vježbanje svih sudionika u svrhu zagrijavanja
 4. 9,30-12,00h – nordijsko hodanje i pješačenje dogovorenim rutama po Gradu Prelogu i uz rijeku Dravu (bit će organizirane 4 rute različitih duljina – 2 km, 4 km, 8 km i 11 km). U prilogu je detaljan opis ruta hodanja.
 5. 9,30-11h – za djecu vrtićke dobi, Društvo naša djeca Prelog će organizirati sportske i zabavne igre, Izletište “Marina” Prelog
 6. 11,30-13,30 – ručak za sve sudionike na otvorenom

Za sve koji žele, u vremenu od 10-13 sati bit će omogućeno razgledavanje Crkve Sv. Jakoba te razgledavanje Muzeja „CroataInsulanus“ („Hrvatska naiva“, stalni postav).

U svrhu poboljšanja mentalnog zdravlja osoba starije životne dobi Djelatnost za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ MŽ će pripremiti materijale sa vježbama za poboljšanje kognitivnih sposobnosti (projektna aktivnost „Osvijestimo važnost tjelesnog zdravlja za mentalno zdravlje“ Ministarstva zdravstva RH).

Prijave putem web aplikacije https://forms.gle/1BtXChMEhd6erazN6

Dodatne informacije možete dobiti kod Marije Prekupec, dipl. med. techn. – 0992299566, [email protected], Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Ivana Gorana Kovačića 1E. Rok za prijavu: 15.09.2023. godine.

 Za sve sudionike organizatori osiguravaju besplatni ručak. Za sudjelovanje nije potrebna kotizacija. Eventualne troškove smještaja također sudionici snose sami, a organizatori mogu pomoći oko rezervacije smještaja. Organizator osigurava voditelje po stazama i volontere Crvenog križa Čakovec, ali ne odgovara za eventualne nezgode sudionika festivala. Molimo Vas da na festival donesete potpisanu izjavu o oslobađanju organizatora od odgovornosti koja je dostupna na slijedećoj poveznici https://tinyurl.com/izjavaodgovornosti

 • 24.9.2023., NEDJELJA, 23. ŽUPNA BICIKLIJADA ŽUPE SV. ROKA DRAŠKOVEC

Župa sv. Roka Draškovec organizira i poziva na 23. župnu biciklijadu, u nedjelju 24. rujna 2023. godine. Polazak je ispred crkve u Draškovcu u 14,30 sati, a ispred crkve u Donjem Kraljevcu u 14,45 sati. Duljina biciklijade je približno trideset kilometara, a stanka za odmor je predviđena kod Izletišta Zelengaj. Pozivaju se svi ljudi dobre volje na ovo zanimljivo druženje cestama našeg kraja.

 • 30.9.2023., SUBOTA OD 8 SATI, DANI KRUHA I ZAHVALE   

Kraj mjeseca rujna i ove godine u Prelog donosi manifestaciju „Dani kruha i zahvale“. I ove se godine, ova manifestacija održava uz Tjedan župnog Caritasa. Ove će se godine Tjedan župnog Caritasa održati od 24. rujna do 1. listopada. Turistička zajednica Grada Preloga organizira Dane kruha i zahvale uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. Dani kruha i zahvale, održat će se na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu, u subotu 30. rujna od 8 sati ujutro, u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga. I ove će se godine udruge s područja Preloga družiti uz kuhanje kotlića te se sve udruge koje žele sudjelovati u pripremi bograča, graha, ribe ili kakvog drugog jela u kotliću, također pozivaju da se prijave. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se ove godine Tamburaški sastav Kumovi.

Ukoliko želite izlagati na Danima kruha i zahvale, prijave se primaju najkasnije do 25. rujna u 12 sati na [email protected], odnosno do popunjavanja izlagačkih mjesta (broj mjesta je ograničen). Prošle godine su Dani kruha i zahvale privukli najveći broj izlagača i posjetitelja, a organizatori se nadaju da će i ove godine ponoviti iskustvo.

 • 1.10.2023., NEDJELJA U 20 SATI, KONCERT VARAŽDINSKIH BAROKNIH VEČERI 

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Sada su Barokne večeri dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika ispred otprilike deset tisuća članova publike iz cijelog svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 1. listopada, s početkom u 20 sati, nastupit će švicarski ansambl Prospero Consort. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. U programu pod nazivom „Osjećaj zajedništva“ će se naći djela Carla Philippa Emanuela Bacha, Jean-Philippe Ramea, Johanna Sebastiana Bacha te Georga Philippa Telemanna.

Prospero Consort
Daria Spiridonova, violina
Nora Eder, violina
Dominik Klauser, viola
Marie-Louise Wundling, violončelo
Lukas Stamm, čembalo

Prospero Consort švicarski je ansambl koji se sastoji od mladih glazbenika posvećenih povijesno informiranom izvodilaštvu te uvjerenih da je glazba prošlih stoljeća još uvijek relevantna za našu sadašnjost. Školovani na raznim muzičkim akademijama u Švicarskoj i Njemačkoj, ujedinjeni su u težnji da glazbu 17. i 18. stoljeća izvode na najvišoj umjetničkoj razini. Članovi ansambla sviraju na povijesnim instrumentima, a jezgra ansambla je gudački kvartet s čembalom kojemu se, ovisno o programu, pridružuju puhači i pjevači. Projekti s nekonvencionalnim programima od sjeverne Njemačke do Napulja, od trija do komorne izvedbe Bachovih kantata dokazuju raznolikost i zanimljivost ansambla. Osim izvođenja barokne glazbe ansambl u svoje programe često uključuje i suvremenu glazbu. Na njihovim su koncertima suprotstavljena poznata i nepoznata djela, istražuju nove koncertne formate i prostore te nastoje svoju strast prema baroknoj komornoj glazbi prenijeti i na mladu publiku. Osim redovitih koncerata u Zürichu i sjeveroistočnoj Švicarskoj ansambl je nastupao i na Međunarodnom Bachovom festivalu u Schaffhausenu i Centru za istraživanje i njegovanje Telemannove glazbe u Magdeburgu.

 

Izvor i foto: Grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE