Raspisan natječaj za novo kolo Biblioteke „Insula“

Grad Čakovec šalje priopćenje za medije koje u nastavku u cijelosti objavljujemo. 

Grad Čakovec jedan je od nekoliko hrvatskih gradova koja izdaju vlastitu biblioteku. Od 2003. godine kad je pokrenuta, pa do danas u Biblioteci „Insula“ izdano je 48 knjiga autora s područja Međimurja. Ovog petka raspisan je natječaj za novo kolo, koji će biti otvoren do 1. travnja.

Povodom raspisivanja natječaja u petak je u čakovečkoj Gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare na kojoj su najavljene neke novosti u odnosu na prethodne godine. Kako je naglasio urednik Biblioteke „Insula“ Miroslav Gakić, ove godine izdat će se jubilarna 50-ta knjiga, a tim povodom sva buduća djela ima će tvrde korice.“ U proteklih 16 godina objavljena su prva djela mnogih autora, od kojih su neki postali poznata književna imena. Kristijan Novak postao je nacionalna književna zvijezda, a upravo mu je u „Insuli“ objavljen prvi roman. Tu je i dr. Andrijana Kos Lajtman koja je prije 11 godina ovdje objavila zbirku pjesama „Jutarnji laureat“. To su dva najistaknutija primjera koji u stvari pokazuju važnost ove biblioteke za hrvatsko izdavaštvo.“, rekao je Miroslav Gakić.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec, rekao je da najveća vrijednost biblioteke u tome što preko nje autori s našeg područja imaju priliku objaviti svoja djela te svoj rad predstaviti široj publici. Posebno kad se radi o prvijencima, praktički je nemoguće pronaći nacionalnog izdavača te je ova Biblioteka u stvari jedini način da autori s našeg područja objave svoj rad. Važno je i to što „Insula“ kontinuirano objavljuje djela, a zahvaljujući njoj,  Čakovec je u hrvatskim okvirima prepoznatljiv kao grad koji ulaže u kulturu, naglasio je pročelnik Vugrinec.

Natječaj je otvoren do prvog travnja, na njega se mogu javiti autori koji imaju prijavljeno prebivalište na području Međimurske županije, kojima djelo koje prijavljuju dosad nije objavljeno. Nakon završetka natječaja, Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca ocijenit će pristigle rade, a najboljima od njih platit će se troškovi tiskanja. Predstavljanje novog kola Biblioteke „Insula“ bit će u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, sredinom jeseni u Knjižnici „Nikola Zrinski“ u Čakovcu.

Natječaj objavljvanje knjiga u Biblioteci „Insula“ nalazi se na gradskim mrežnim stranicama www.cakovec.hr.

Ostavi komentar