-0.6 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Prva samostalna izložba zaboravljene umjetnice

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 30.09.2022. u 18.00 h otvorena je izložba zaboravljene umjetnice Josipe Gattin Vojtjehovski a traje od 30. 09. – 6. 11. 2022.

Izložbom i katalogom skrenuta je pozornost na sveukupno javno djelovanje Josipe Gattin Vojtjehovski tijekom četvrt stoljeća u krugu likovnih umjetnika sjeverozapadne Hrvatske te osobito njezin rad na čakovečkoj Pedagoškoj akademiji, gdje je kao voditeljica Katedre za likovnu umjetnost od 1961. do 1975. kontinuirano radila na unapređenju kvalitete izobrazbe budućih likovnih pedagoga. Njezini studenti postali su uspješni likovni pedagozi, umjetnici i kulturni djelatnici u raznim dijelovima Hrvatske, a u Varaždinu i Čakovcu to su Ernest Fišer, Jelena Valkaj, Robert Wrana, Slobodan Benković, Sunčanica Tuk i dr.

Ovo je ujedno prva samostalna slikarska izložba Josipe Gattin Vojtjehovski na kojoj su izložena djela sačuvana u njezinoj obitelji i čakovečkom Muzeju.

Josipa Filagić rođena je u Osijeku 1924. a djetinjstvo je provela u Zlataru i Zagrebu gdje se i školovala. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisala se 1946. Diplomirala je na slikarskom odsjeku u klasi prof. Ive Režeka. Tijekom studija upoznaje kolegu Ivu Gattina s kojim se vjenčala i rodila dijete. Nakon razvoda 1954. i premještaja u Varaždin gdje upoznaje drugog supruga Franju Vojtehovskog. Po završetku studija 1951. dolazi u Čakovec gdje isprva radi na Učiteljskoj školi. Izložba i katalog prate nekoliko faza njezina životna puta i profesionalne karijere u Čakovcu i Varaždinu sve do umirovljenja 1975. Umjetnica je živjela u Čakovcu sve do smrti 1994. godine.

U tekstu muzejske savjetnice Erike Nađ-Jerković, autorice koncepta ovog projekta, obrađen je slikaričin životopis te sačuvani slikarski opus Josipe Gattin Vojtjehovski i njezina izlagačka djelatnost na skupnim izložbama slikara i kipara Hrvatskog zagorja i Međimurja u razdoblju od 1951. do 1975.

Likovno-pedagoški rad Josipe Gattin Vojtjehovski u razdoblju od 1951. do 1975. godine zasebna je tema koju je istražila i obradila kustosica Magdalena Vrbanec, koja sudjeluje i u postavu izložbe.

Izložba je popraćena bogato ilustriranim katalogom s više od stotinu stranica koji govori o umjetnici Josipi G. Vojtjehovski vraćajući nas u neka prošla vremena. Na njegovu grafičkom oblikovanju radila je diplomirana dizajnerica Rusa Trajkova.

Kustosice izložbe: Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica; Magdalena Vrbanec, kustosica

Galeriju pogledajte obdje (slikarica)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE