Iako je još ljeto, miris zrelog grožđa već se širi međimurskim brežuljcima. Ove godine, berba je stigla čak dva tjedna ranije nego inače, a vinari su se bacili na posao.
Vinarija St. Jerome, odnosno bivši Podrum Štrigova, danas je obavila berbu muškata ottonela u Železnoj Gori, a dan ranije pobrali su chardonnay za svoj pjenušac Borealias.
– Prvo smo brali chardonnay za naš pjenušac Borealis, koji je imao idealne parametre za proizvodnju pjenušca – 84 Oechsle, 10 kiselina i pH 3,2, rekla je voditeljica vinograda Dragana Bohnec, inače iz Selnice.
– Ovaj tjedan moramo pobrati muškate jer je kritično, kiseline strašno padaju jer je još jako vruće, dodala je u nastavku voditeljica vinograda ističući i da su jako važni sistemi hlađenja u podrumu kod ovako visokih temperatura.
U sljedećim tjednima međimurski vinogradi će vrvjeti beračima, ali i strojevima za strojno branje grožđa, koje koristi sve više vinogradara.
Foto: Sanja Heric