16.1 C
Čakovec
Srijeda, 28 veljače, 2024

Prigodnom svečanošću otvoreni su Dani Matice hrvatske u Čakovcu

U 45 godina aktivnog nakladničkog djelovanja Matice objavljeno je više od 120 knjiga i 50 periodičnih časopisa, neki od primjeraka za koja su dobivena posebna priznanja, odnosno povelje Matice hrvatske izložena su u izložbi.

U ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine svečano su otvoreni Dani Matice hrvatske u Čakovcu, manifestacija koja se povremeno odvijala i u prošlosti, a sad se je želja pretvoriti je u tradicionalnu, svakogodišnju, rekao je predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Zoran Turk. Pozdravne riječi uputili su i ostali uzvanici, glavni tajnik Matice hrvatske u Čakovcu, Marijo Dominiković, gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini, župan Međimurske županije Matija Posavec i saborski zastupnici Andrea Marić i Dražen Srpak.

Program je vodio Dejan Buvač. Glavna poruka predsjednika Ogranka bila je, uz važnost Matice u procesu integracije hrvatskih zemalja, upravo važnost kulture kao jednog od stupova društva, javnog dobra jednakovrijednog i školstvu i zdravstvu i gospodarstvu i svim ostalim nositeljima svake zajednice.

Naglašeno je i da Ogranak svoj uspješni rad duguje dobroj suradnji i financijskoj potpori Međimurske županije, Grada Čakovca i drugih jedinica lokalne samouprave, poduzetnika i javnih poduzeća. 

Film o 180 godina Matice hrvatske

Nakon toga je pogledan film o 180 godina Matice hrvatske čime se čakovečki Ogranak priključio obilježavanju velike obljetnice središnje hrvatske kulturne institucije, a nakon toga je povjesničarka umjetnosti i doktorica znanosti, a ujedno i autorica Maja Žvorc otvorila izložbu “Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu – nositelj kulturnog identiteta Međimurja”, koja je dokumentarnog karaktera i podijeljena u tri cjeline.

Prvi dio prikazuje povijesni pregled od osnutka Matice 1936. do današnjega dana gdje se opisuju promjenjive društveno – povijesne okolnosti u kojima je Ogranak djelovao. Druga cjelina je nakladnička djelatnost na koju je Ogranak najponosniji, te za koju je primio mnoštvo priznanja.

U 45 godina aktivnog djelovanja objavljeno je više od 120 knjiga i 50 periodičnih časopisa, neki od primjeraka za koja su dobivena posebna priznanja, odnosno povelje Matice hrvatske izložena su u izložbi.

Treća cjelina su spomen obilježja koje je Matica podigla diljem Međimurja kao spomen na osobe koje su se istakle u području umjetnosti, obrazovanja i znanosti. U nastanku izložbe sudjelovali su još i predsjednik Ogranka Zoran Turk, tajnica Ogranka Anita Novak i potpredsjednik Ogranka Krunoslav Mikulan. 

Izložbu možete pogledati ovaj tjedan, u utorak od 17 – 21 sati, u srijedu od 18 – 21 sati i u četvrtak od 17 – 21 sati u zgradi Scheier. Bit će objavljena i u digitalnom obliku, a najavljena su već i gostovanja.

Također, u srijedu u 19 sati na redu je predstavljanje knjige Zvonka Kovača, „Jučer je bilo sutra“, a u četvrtak, u istom terminu, Glazbena večer.

 

Izvor: Matica hrvatska Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE