Preminuo Antun Horvat, jedan od najkreativnijih izrađivača dječjih drvenih igračaka u Međimurju

antun horvat

Na stranici Muzeja Međimurja Čakovec osvanula je tužna vijest  o smrti Antuna Horvata.

U nastavku u cijelosti prenosimo njihovu objavu. 

Sve nas djelatnike Muzeja Međimurja Čakovec neugodno je iznenadila vijest o preranoj smrti g. Antuna Horvata, jednog od ponajboljih i najkreativnijih izrađivača dječjih drvenih igračaka u Međimurju.

Igračke koje je stvarao sa svojom suprugom Đurđicom vrlo su se uspješno godinama prodavale u muzejskoj suvenirnici. Kao dugogodišnji majstor – stolar, Antun je cijeli životni vijek izrađivao predmete od drveta, no u svojim se umirovljeničkim danima pridružio Đurđici, jednoj od samo dva preostala lončara u Međimurju te su zajedno počeli izrađivati keramičke suvenire i drvene dječje igračke.

Ova vještina zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2009. godine upisana je na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO.

Riječ je o potpuno ručnoj obradi drva i bojanju u jarkim bojama. Najčešće se izrađuju leptireki, konjeki s kolima, zvrkovi, različite kockice. Antun je osmislio vlastitu verziju leptireka, zvrkova, vlakića, škrinjica, ormareka i kolijevki. Sve igračke s puno je ljubavi oslikavala supruga Đurđica redovito uneseći dašak međimurske tradicijske ornamentike.

Smrt Antuna Horvata veliki je gubitak za naše kulturno i tradicijsko stvaralaštvo. U ime svih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec supruzi Đurđici, rodbini i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

FOTO: Muzej Međimurja Čakovec

Ostavi komentar