Toni Milun održat će radionicu, dok Luka Vidović priređuje humanitarni “Magic Show”

U nastavku donosimo pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 21. do 6. ožujka 2024. godine.

 • 23.02.2024., PETAK U 18 SATI, LUKA VIDOVIĆ U DOMU KULTURE PRELOG

Najpoznatiji hrvatski mađioničar Luka Vidović ovoga petka, 23. veljače, s početkom u 18 sati, u Domu kulture Grada Preloga u suradnji s Društvom prijatelja Hajduka Prelog priređuje svoj urnebesni “Magic Show za cijelu obitelj” koji je isključivo humanitarnog karaktera. Naime, ulaznica se ne naplaćuje, već svatko donira u skladu sa svojim mogućnostima, a sav prikupljeni novac ide obitelji Idrizi iz Koprivnice, odnosno na račun gospođe Nadice Idrizi  čiji je 20-godišnji sin Igor, s dijagnozom autizma, podvrgnut nedopustivom vršnjačkom nasilju jer ‘navija za krivi klub’. Predstava nastavlja lavinu dobrote koja se zakotrljala nakon što je javnost žestoko osudila nezamisliv čin mržnje, a Luka ovom predstavom  želi ukazati na problem vršnjačkog nasilja koje je sve prisutnije i cilj mu je pružiti podršku ne samo Igoru, već svima koji su se susreli s takvim oblikom agresije: „Taj me brutalni događaj zgrozio i osjetio sam bijes koji sam odlučio usmjeriti na nešto pozitivno, a obzirom da je ono što mi najbolje ide magija, onda je ideja humanitarne predstave došla spontano uz veliku organizacijsku pomoć Društva prijatelja Hajduka Prelog. Nadam se da ćete doći u što većem broju i na taj način osuditi svaki oblik agresije, a pogotovo u kontekstu sporta koji bi više no išta trebao spajati ljude. Posebno sam sretan jer su mi najavili i Igorov dolazak kojega bih jako želio upoznati.“

Luka u Prelog stiže iz New Yorka, gdje je nedavno svojim čarolijama oduševio publiku na najpopularnijem američkom mađioničarskom live showu ‘Monday Night Magic’, a ove godine slavi čak 25 godina karijere, jubilej koji će proslaviti nizom predstava u ožujku u zagrebačkom kazalištu Luda kuća.

 • 27.02.2024., UTORAK U 16,30 SATI, RADIONICA TONIJA MILUNA

Toni Milun nagrađivani je profesor matematike i sveučilišni specijalist ekonomije. Predavač je na Visokom učilištu Algebra. Autor je projekata “Where maths is fun” za koji je snimio oko 2000 obrazovnih videa iz matematike i “S Milunom do milijuna” koji je namijenjen financijskoj edukaciji građana. Za svoj doprinos obrazovanju iz područja matematike dobio je nagradu Ponos Hrvatske, a iz područja financija priznanje Akademije Zagrebačke burze. Dva puta je nominiran za Večernjakovu ružu, a prošle godine je bio nominiran i za nagradu Grand Prix-a Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji Komunikatora godine.

Obogati se znanjem – sadržaj radionice

Prije 30 ili 40 godina građani su višak novca mogli ulagati uglavnom samo na jedan način – tako da ga oroče u banci. S druge strane ako im je trebao novac mogli su podići kredit, ali banke nisu rado davale kredite kao danas. U međuvremenu mnogo se toga promijenilo: ako želite uložiti svoj novac postoji mnoštvo načina kako to učiniti: ulaganjem u dionice, fondove ili ETF-ove, kriptovalute, nekretninske fondove, obveznice, trezorske zapise i na još brojni drugi. A posuditi novac, osim različitim vrstama kredita koji danas postoje, možete korištenjem revolving kartica, leasingom, a ako imate svoj obrt ili poduzeće i brojnim drugim načinima, poput P2P. Tome trebamo dodati sve agresivnije marketinške kampanje usmjerene na mlade, potičući ih na impulzivnu i time umanjuju mogućnost mladih za odgovornim financijskim ponašanjem. Cijelo to vrijeme redovni školski sustav nije se uspio prilagoditi da mlade ljude pripremi za bolju financijsku budućnost. Zato je važno sebi često postavljati tri pitanja:

 • Kako trošiti manje/pametnije?
 • Kako zarađivati više?
 • Kako uložiti razliku da ostvarimo što veći prinos, uz što manji rizik?

Na radionicama Obogati se znanjem dobit ćete odgovore na sva tri pitanja. Nakon završene radionice polaznici će znati:

 • Razliku između želja i potreba
 • Kako ispravno postaviti cilj da se zaista i ostvari
 • Kako koristiti bankovne kartice na optimalan način
 • Pravilo 24 sata
 • Pravilo 50 : 30 : 20
 • Štetnosti korištenja “minusa” na tekućem računu i što znači platiti kamatu
 • Razliku između štednje, investiranja i špekuliranja
 • Što znači Prvo plati sebi

Radionica financijske pismenosti Obogati se znanjem, prvenstveno je namijenjena učenicima srednjih škola, a u Prelogu će se održati u utorak, 27. veljače, s početkom u 16,30 sati u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

– Sve zainteresirane molimo da svoju prijavu za sudjelovanje na radionici pošaljete najkasnije do ponedjeljka, 26. veljače (ime, prezime, srednja škola) na mail adresu: [email protected]

 • 29.02.2024., ČETVRTAK U 9 SATI, PREDAVANJE O STARENJU

Grad Prelog u suradnji sa Udrugom umirovljenika Prelog organizira, u četvrtak 29. veljače, s početkom u 9 sati, predavanje doktora Ive Belana “Kako najefikasnije usporiti proces starenja”.

Dr. Ivo Belan završio je Medicinski fakultet u Zagrebu, a kao liječnik radio je u Pakracu, Engleskoj i Libiji. Angažiran je na području zdravstvene edukacije putem pisanja u medijima i održavanja popularnih predavanja. Znanost o starenju otkrila je u zadnjih desetak godina više znanstvenih činjenica, nego u zadnjih pet stoljeća, te će pravo ta nova saznanja prezentirati dr. Belan. Predavanje će se održati u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a namijenjen je prvenstveno umirovljenicima, ali i predstavnicima svih dobnih skupina.

 

Izvor i foto: Grad Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE