Prelog pomaže svoje gospodarstvenike i sugrađane

kolegij kolareka
I Prelog donose mjere za spas svog gospodarstva

Na kolegiju gradonačelnika Ljubomira Kolareka, donijeto je niz mjera pomoći gospodarstvu koje djeluje na području Grada Preloga kao i fizičkim osobama. Kako će Prelog pomoći svojim gospodarstvenicima i sugrađanima donosimo u priopćenju pristiglom iz Grada.

Pravne i fizičke osobe koje koriste javne površine oslobađaju se obveze plaćanja poreza na korištenje javnih površina u 2020. godini. U potpunosti se oslobađaju plaćanja komunalne naknade gospodarski subjekti, obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, a koji nisu obavljali svoju djelatnost zbog Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka 2020. godine.

Navedenom odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske djelomično je omogućen rad ugostiteljskih objekata na način da mogu pružati uslugu pripreme i dostave hrane te usluge smještaja. Gospodarski subjekti u ugostiteljstvu koji su radili na taj način te subjekti koji pružaju uslugu smještaja, djelomično se oslobađaju plaćanja komunalne naknade i to u visini od 80 % utvrđene  obveze.

Ova oslobođenja vrijede za period važenja Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Gospodarski subjekti koji su poslovali za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID–19, zbog rada u otežanim uvjetima poslovanja, djelomično se oslobađaju plaćanja komunalne naknade i to u visini od 30% utvrđene obveze. Ovo oslobođenje vrijedi za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19.

Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 donijeta je dana 11. ožujka 2020. godine. Osim pomoći gospodarstvu, ovom Odlukom o dopunama Odluke o komunalnoj naknadi oslobađaju se plaćanja komunalne naknade i fizičke osobe koje su ostale bez posla uslijed epidemije bolesti COVID-19. Oslobađanje plaćanja komunalne naknade vrijedi za vrijeme trajanja nezaposlenosti te se može ostvariti samo putem zahtjeva fizičke osobe.

Ostavi komentar