Prelog definitivno ide u izgradnju 40-ak stanova

prelog
Prelog se bori s nedostatkom stanova

Ipak se kreće, davno je to rekao slavni Galileo Galilei misleći pri tome na okretanje Zemlje oko svoje osi. Tu istu rečenicu, slobodno, ovih dana može koristiti i preloški gradonačelnik, Ljubomir Kolarek, ali vezano uz stanogradnju u svom gradu. Naime, kako je poznato, Prelogu već neko vrijeme kronično nedostaju stanovi, a nema čak ni slobodnih građevinskih parcela za gradnju obiteljskih kuća. S jedne strane, posljedica je to doseljavanja mladih obitelji koje žele živjeti baš u Prelogu, prvenstveno jer u njemu i rade.

Upravo iz tog razloga, Grad kreće u izmjene Detaljnog plana uređenja čime će se najprije, na preloškom jugu, iza novog vrtića Vesela loptica otvoriti 12 novih parcela, a do kraja godine i dodatnih 19. Prema riječima gradonačelnika, pitanje je hoće li to uopće biti dovoljno za sve koji su zainteresirani za gradnju obiteljskih kuća.

Prelog, drugi po veličini grad u Međimurju, ne može se pohvaliti s novim stambenim zgradama otkako je nastupila kriza nakon 2010. godine. Rađena je i anketa među građanima da se vidi kakva je situacija, no većeg interesa za kupnju stanova nije bilo.

– U posljednjih šest godina tri puta smo radili ankete, no nisu polučile dobre rezultate, kazao je gradonačelnik Kolarek. 2014. godine svega su 4 osobe bile zainteresirane za stan, 2016. javilo se tek 6 njih da bi se ove godine, ta brojka popela na čak 24. Tomu treba pridodati i 4 stana koje želi sam Grad. Očito je kriza postala prošlost.

Shodno najnovijem interesu, Grad kreće u realizaciju projekta stanogradnje, odnosno gradit će najavljenu zgradu s 40-tak stanova rečeno je i na prošlotjednom Gradskom vijeću.

U međuvremenu, javilo se još i nekoliko privatnih investitora koji su također zainteresirani za stanogradnju. No, oni bi gradili manje stambene jedinice s 4-6 stana, i to praktički u samom središtu grada. Tako bi nove stambene zgrade bile u ulici Nikole Tesle (iza župne crkve), u ulici Ivane Glavine 8 (ulica desno od nogometnog igrališta), a treća u ulici Franje Glada (bivši ugostiteljski objekt Božek).


Ostavi komentar