Požar u Totovcu: Gorjet će do jutra, građanima preporuka da zatvaraju prozore i ne izlaze van

požar-smeće-56
Vatra će gorjeti do jutra

Crni gusti dim i dalje se nadvija nad Međimurjem i kako nam je rekao Saša Avirović, rukovoditelj sektora gospodarenja otpadom u GKP ČAKOM, tako će biti barem do jutra jer tako dugo će gorjeti vatra. Požar su vatrogasci lokalizirali no ne i ugasili.

– Požar je izbio oko 17 sati i to na plohi 3 na kojoj se aktivno odlaže otpad, objasnio je za naš portal Saša Avirović i to na djelu koji je u kontaktu sa plohom 1 i 2. Vatra je krenula od donjeg dijela “piramide” prema vrhu i zahvatio je bale plastike koje su tu odložene. i koje i dalje aktivno gore.

Radi se o 2.5-3000 tona balirane plastike koja nije za materijalnu uporabu ali je jako skupa za zbrinjavanje. Treba reći da je to ona plastika koju je ČAKOM, po naredbi iz resornog ministarstva morao maknuti iz svog dvorišta i zbog koje je varaždinski gradonačenik, Ivan Čehok prozivao ČAKOM.

-Ne želim ništa prejudicirati ali mi dosta čudno zvuči teza da je došlo do samozapaljenja, navodi Avirović dalje. Mjesec svibanj je i temperature nisu tako visoke a i do sada je bilo uglavnom kišno vrijeme. Više sam sklon mišljenju da je nešto došlo sa otpadom jer ljudi još uvijek griju, možda neki žar ili vrući pepeo koji je došao do zraka i došlo je do zapaljenja. No, radije pričekajmo inspektore Zaštite od požara pa ćemo svi biti pametniji.

Požar je lokaliziran ali….

Vatrogasci su požar lokalizirali i ne postoji nikakva opasnost od njegovog širenja na susjedne objekte i opremu te naselje Totovec.

-No, crni dim i emisija plinova, nije baš neko veselje, dodaje. Nažalost, taj otpad ima takav energetski potencijal da nema te vode koja bi požar ugasila. Drugim riječima, čeka se da se potroši goriva tvar. Mi sad hladimo dio po dio, dovozimo zemlju i gušimo vatru barem u ovom donjem dijelu. Dovest ćemo pol metra zemlja da spriječimo dovod zraka.

Nada se da će do jutra izgorjeti sva plastika.

I dok se vatrogasci bore sa gorivom plastikom, stanovništvu je preporučemo da zatvraju prozore i ne izlaze van. A sastao se se i Stožer civilne zaštite koji bi također trebao izaći sa preporukama i zaključcima.

Stigla je i obavijest Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije :

-Preporučuje se svim stanovnicima na području trokuta Kuršanec, Orehovica, Čakovec da zatvore prozore i zadržavaju se u zatvorenim prostorima zbog požara na deponiju otpada u Totovcu i potencijalnog onečišćenja zraka.

 

Ostavi komentar