Sunčana Glavak istaknula je mogućnost povećanja rodnih razlika tijekom i nakon pandemije

Zastupnica-Glavak
Zastupnica Sunčana Glavak

U Europskom parlamentu održan je prvi webinar o poticanju jednake zastupljenosti žena u procesima donošenja odluka pod nazivom Paritet moći: postizanje novog normalnog u političkom predstavljanju na kojem je sudjelovala i naša zastupnica Sunčana Glavak.

Na webinaru se raspravljalo o načinu oblikovanja novog normalnog u kojem inkluzivno donošenje odluka postaje pravilo za političku zastupljenost.

Panelisti Gabriela Cuevas Barron, senatorica iz Meksika i predsjednica Međuparlamentarne unije, Guðlaugur Þór Þórðarson, ministar vanjskih poslova Islanda, José Manuel Barroso, predsjednik Goldman Sachsa i Yoko Kamikawa, bivša japanska ministrica pravosuđa istaknuli su važnu ulogu koju su žene liderice kao i zdravstvene i socijalne radnice imale tijekom pandemije COVID-19 te načine kako potaknuti pozitivniju percepciju žena na vodećim položajima.

-Tijekom pandemije žene su dale svoj udio naporima svijeta da uspostavi novo normalno, koje je naša sadašnjost i budućnost. Djelovanje žena lidera u Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Islandu, Norveškoj, Tajvanu, Novom Zelandu i predsjednice Europske komisije von der Leyen navode se kao dokaz da žene uspješno i stabilno upravljaju ovom krizom i igraju ključne uloge, istaknula je u raspravi zastupnica Glavak.

Pozornost je posebno skrenula na poteškoće s kojima se žene suočavaju tijekom i nakon pandemije zbog multiplicirajuće uloge u obitelji, društvu i poslovnom okruženju, upozorivši da su brojne žene prisiljene birati između uloge majke i zaposlenja.

Zastupnica je naglasila i aktivnosti koje kao zajednica možemo poduzeti kako dosegnute standarde ne bismo doveli u pitanje u novonastalim okolnostima.

-Naša su društva napredovala u premošćivanju rodne razlike u godinama prosperiteta. Trebamo inzistirati na jačanju položaja žena tijekom i nakon pandemije. Što možemo učiniti da pomognemo i djelujemo zajedno u tom smjeru?, upitala je Glavak sudionike.

Islandski ministar vanjskih poslova Guðlaugur Þór Þórðarson u svom odgovoru istaknuo je da se žene uvijek suočavaju s ekonomskim izazovima te kako se treba fokusirati na jačanje žena i djevojaka.

Webinar organiziraju udruženja Žene političke vođe (Women Political Leaders – WPL) i Žene 20 (Women 20 – W20), a ishodi rasprava ove serije webinara doprinijet će finaliziranju preporuka o inkluzivnom donošenju odluka koje će W20 proslijediti čelnicima i donositeljima odluka zemalja G20.

Ostavi komentar