16.7 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Evo što kažu Posavec i Novak o tome zašto Skupština nije konstituirana

Skupština Međimurske županije danas nije konstituirana.

A to, između ostalog, znači da staje projekt besplatnih udžbenika i odgađa se rebalans proračuna.

>> Presedan: Nije formirana Županijska skupština!

Ovakav rasplet događaja nije se trebao dogoditi, jer će se na ovaj način stopirati radna sjednica koja je trebala biti za dva tjedna, a na kojoj je trebala biti usvojena odluka o besplatnim udžbenicima za sve osnovnoškolce, s obzirom da moramo provesti postupak javnog natječaja, a nova školska godina nam se već bliži. Valja usvojiti i rebalans proračuna, skupština donijeti i odluke oko europskih projekata i povlačenju novca, a sada će se to prolongirati zbog neizglasavanja – rekao je nakon sjednice župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Ja sam izašao na izbore, ali kao i danas na sjednicu odgovorno i jasno, nisam pregovarao ni pokušavao kupovati glasove, jer je politička pristojnost da se legitimitet izbora zna i provede. Pobjednička lista s najvećim brojem mandata je ona lista koju sam predvodio za izvršnu vlast, dobio sam 60% glasova i to su jasni izborni rezultati, a današnje izglasavanje predsjednika bilo bi poštivanje volje građana, kao elementarna politička pristojnost. Jedini smo, kao najjača lista predložili kandidata za predsjednika Skupštine, nitko drugi to nije učinio, a zašto nije prošao, neka bude na savjesti nekih drugih – jasan je bio Posavec te naglasio kako će izvršna vlast svoj posao raditi i dalje odgovorno i u okvirima svih ovlasti te koliko je to moguće da se ništa u poslovanju Županije ne poremeti niti promijeni do konstituiranja novog saziva Skupštine.

Stranke oko HDZ-a i SDP-a nisu digle ruku za novog predsjednika, ali ni predložile kandidata

Ovo nije neizvjestan ishod, mi smo ostali ovaj put suzdržani zato jer nas je interesirao rasplet u županijskog skupštini kakav će biti odnos HNS-a i HDZ-a zbog situacije koja je na državnoj razini. Sad smo vidjeli i lakše ćemo pregovarati. Nismo išli sa svojim kandidatom jer smo mislili da moramo dati priliku vladajućoj koaliciji, oni su osvojili većinu, da imaju svoga predsjednika, ako osiguraju većinu da to i ostvare – rekao je nakon sjednice Mladen Novak, predsjednik međimurskog SDP-a, dok predsjednik HDZ-a Međimurja Darko Horvat dodao kako nikakvih službenih kontakata između većinske liste koju je predvodio HNS s HDZ-om nije bilo, te da su na Skupštinu stigli uvjerenja da su dogovor postigli HNS i SDP.

– Danas smo svjedočili tome da dogovora jednostavno nema, nadam se da ćemo slijedom tih svih događaja koji su nas pratili u ovih zadnjih sat vremena, evidentno biti prihvatljivi partneri za razgovore – dodao je.

Obojica su bili jasni da su za nove izbore u skupštini – spremni ako do njih dođe.

Naime nova konstituirajuća sjednica mora se održati u roku od 30 dana, a ako ni tada ne uspije konstituiranje, postoji i treći rok u novih 30 dana. Ako se i dotad ne oformi nova skupština, održat će se novi izbori za Županijsku skupštinu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE