Po čemu se Međimurska županija ističe po ocjeni drugih

Međimurska županija
Portal župan.hr hvali našu županiju

Prva po izdvajanju proračunskog novca za vrtiće u odnosu na ostale županije, peta za obrazovanje, prva opet po izdvojenim sredstvima za studentske stipendije i učeničke školarine, peta po lani povučenom novcu iz EU, te najmanje negativna u prirodnom prirastu u odnosu na ostale županije – zajedno stavljaju Međimursku županiju na sam vrh među županijama, stoji u pohvalama Međimurskoj županiji na portalu župan.hr.

Po svojoj gospodarskoj snazi Međimurska županija je odavno prepoznatljiva, a  dokazala je to i vraćanjem BDP-a još u 2014. godini na veću razinu od one od prije krize. Najrazvijenija je županija kontinentalne Hrvatske nakon grada Zagreba, jedina iznad 50% prosjeka razvijenosti Europske unije. Prepoznatljiva po radnoj snazi, ali i položaju kojeg ima, mnogi investitori odlučuju se baš tu pokrenuti biznis.

Takva stabilnost, jedna je od glavnih elemenata koja je pridonijela tome da je Međimurska županija prema podacima DZS-a jedina koja je lani imala najmanji negativan prirodni prirast u državi. Naime, niti jedna županija nije imala lani pozitivan prirast. Međimurska županija je jedina u nekoj unutar posljednjih pet godina ostvarila pozitivan prirast uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Grad Zagreb.

Prvi po izdvajanju za predškolsko obrazovanje

Zdravo gospodarstvo je bitna demografska mjera, jer će radna mjesta privući stanovništvo da ostane, a sve druge tome dodatno pripomoći. Zato se je Međimurska županija odlučila da velik dio sredstava ulaže u najmlađe i obrazovanje.

– Službeni statistički podaci već drugu godinu izdvajaju Međimursku županiju kao regiju koja najviše ulaže u obrazovanje, s visokim stupnjem korištenja EU fondova u stvaranju kvalitetnih uvjeta zdravstvene skrbi, te ulaganja u infrastrukturu, kulturu i zaštitu prirodnih vrijednosti, a što je doprinijelo prelazak u skupinu iznadprosječno razvijenih županija u odnosu na prosjek Republike Hrvatske – kaže župan Matija Posavec.

Briga za djecu kreće od najranije dobi, a svake se godine upotpunjava. Tako se u Međimurskoj županiji trenutačno gradi, obnavlja ili dograđuje čak 12 vrtića, gradovi i općine prilikom kupnje starih nekretnina obiteljima daju potpore od 30 do 50.000 kuna, a i kontinuirano se povećavaju naknade za novorođenu djecu. U predškolskom odgoju i u školama osigurani su pomoćnici u nastavi, ove godine mnogi gradovi i općine sufinanciraju nabavu radnih bilježnica, za učenike srednjih škola osiguran je besplatan prijevoz do škole, Županija sufinancira kamatu za učeničke i studenske kredite, studentima dodjeljuje stipendije…

Lani je Međimurska županija izdvojila za vrtiće 0,24 posto ili 3,69 kune po stanovniku i tako zauzela vodeću poziciju među županijama, pokazala je naša nedavna analiza. Skok je to s petog mjesta gdje je bila godinu prije.

– Međimurska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i  djeci vrtićkog uzrasta. U županijskom Proračunu za 2019. godinu predviđeno je 460 tisuća kuna namijenjenih financiranju 50% iznosa plaće 44 asistenata koji rade sa 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave. Projekt se zove „Prvi korak“. Županija sudjeluju i u financiranju produženog boravka u vrtićima – kaže župan Posavec.

Prema izdvajanjima za obrazovanje u našoj analizi, a na temelju podataka o izvršenju proračuna za 2017. godinu,  peta je među županijama.

Preklani je Međimurska županija izdvojila 18,5 posto iz proračuna za obrazovanje, a po stanovniku je to iznos od 221,3 kune.

Međimurska županija financira besplatni prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su upisani u nastavni program te ga redovno pohađaju. Financira pomoćnike u nastavi u osnovnim i srednjim školama, a od projekata uz pomoć EU fondova provode projekt „Školski obroci svima“ koji pridonosi ostvarenju jednakih mogućnosti djece osiguravajući školsku prehranu  učenicima koji se nalaze u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti s ciljem ublažavanja najgorih oblika dječjeg siromaštva. Projekt „1,2,3 PALIM LAMPICU…“ je projekt za darovite učenike koji se provodi u 17 osnovnih i 5 srednjih škola, a čiji je cilj kroz individualizirane programe raditi s darovitim učenicima.

Na prostoru bivše vojarne u Čakovcu, uskoro će početi gradnja laboratorija za Centar održivog razvoja. Međimurska županija je  kao partner pokrenula Centar izvrsnosti iz informatike. Tehnička škola Čakovec odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja postala je regionalni centar kompetentnosti u sektoru strojarstva  te je tako na javnom pozivu odabrana među strukovne škole koje će se narednih godina razvijati kao mjesta izvrsnosti učenja.

Jedan od trenutno najvećih projekata u Međimurju je osnivanje – “Razvojno edukacijskog  centra za metalsku industriju – Metalska jezgra”, s ciljem uspostave istraživačke infrastrukture namijenjene znanstveno-istraživačkoj zajednici za provođenje vrhunskih istraživanja usmjerenih na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje kompetitivnosti metalske industrije na području Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Županija i provodi  energetsku obnovu učeničkog doma u Čakovcu koji će služiti i kao smještaj za učenike Centra kompetentnosti. Sufinancira i adaptaciju zgrade studentskog doma i restorana studentske prehrane. U visokom školstvu sufinancira se energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta  – odsjek u Čakovcu, koji je dislocirani odjel Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Visoke stipendije studentima i povoljni krediti

Sufinanciranjem prostora koji trenutno koristi Međimursko veleučilište, u pripremi je sufinanciranje adaptacije prostora za nastavu tjelesno zdravstvene kulture i Centra dijagnostike. Također, Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec postoji s ciljem povećanja broja visokoobrazovanih osoba u Međimurskoj županiji, poticanja izvrsnosti  nadarenih i uspješnih učenika, studenata, postdiplomanata i doktoranata. Županija kontinuirano provodi energetsku obnovu osnovnih i srednjih škola te uvodi jednosmjensku nastavu. U tijeku je obnova 20 osnovnih škola i 5 srednjih škola te je izgrađeno 4 športske dvorane s ciljem podizanja standarda nastave u obrazovnim institucijama.

Ta županija daje 600 kuna  jednokratne potpore svakom redovnom studentu prijavljenom na javni poziv bez obzira na vrstu i razinu studija te studira li u zemlji ili inozemstvu. Isplaćuje se i za stipendije djeci hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata koja se kao redovni učenici školuju u srednjim školama, iznos od 3.000 kuna godišnje. U suradnji s Obrtničkom komorom, Međimurska županija financira i stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja.

Ta je županija vodeća, pokazala je još jedna naša analiza, po izdvajanjima za stipendije i školarine svojim studentima i đacima, preklani je to iznosilo 1,4 milijuna kuna, što je 1,05 posto proračuna ili 12,5 kuna po stanovniku.

Županija je razvila i sustav povoljnog kreditiranja redovnih studenata bez obzira na to školuju li se u Hrvatskoj ili u inozemstvu. Za čitavo vrijeme njihova studiranja i počeka otplate, sve troškove kredita snosi Međimurska županija koja i korisnicima kredita koji studij završe na vrijeme i s najvišim prosjecima ocjena te ostanu raditi i živjeti u Međimurskoj županiji, proračunskim sredstvima pomaže u otplati kreditnih obveza.

– Zahvaljujući ovim mjerama posljednjih je godina promijenjena obrazovna struktura stanovništva Županije te je kontinuirano u porastu broj visok obrazovanih. Najveći broj županijskih institucija zbog toga nema većih problema u pronalaženju potrebnih stručnjaka, iako su pojedinima potrebne i dodatne pogodnosti kako bi ih zadržali. Prije svega se to odnosi na ustanove u zdravstvu, ali i na dio gospodarskih subjekata kojima su potrebni deficitarni stručnjaci. Iako dio mladih visokoobrazovanih stanovnika županije nije, posebice nakon poslijediplomskih studija, uspio naći zaposlenje u Međimurju, ostali su ovdje živjeti.  Upravo su oni, njihovo obrazovanje i iskustvo koje stječu u drugim krajevima Hrvatske i u inozemstvu, nemjerljivo vrijedan potencijal na kojem se zasniva daljnji razvoj brojnih institucija i poboljšanje obrazovne strukture lokalnoga gospodarstva. Sve to potvrđuje činjenicu da je ulaganje u obrazovanje najunosnija investicija – komentira župan.

Peta po povučenom EU novcu

Većina pokrenutih projekata sufinancirana je novcima iz EU. Međimurska županija je lani bila peta među županijama po povučenom novcu iz EU. Riječ je o iznosu od 15,8 milijuna kuna, pokazali su podaci o izvršenju proračuna Ministarstva financija.

– Preko 100 milijuna kuna ulaže se u energetsku obnovu škola, preko 150 milijuna u kvalitetnu zdravstvenu skrb, obnavlja se Stari grad Zrinskih u Čakovcu, Centar za posjetitelje Međimurske prirode, proširenje poduzetničke poslovne infrastrukture u Centru znanja vrijedno je gotovo 12 milijuna kuna, a izgradnja poslovne infrastrukture i osnivanje poduzetničkog centra u Prelogu 15,7 milijuna kuna. Metalska jezgra vrijedna je 32 milijuna kuna a uspostavit će se znanstveno-istraživačka institucija u području strojarstva i računarstva s laboratorijima za prototipiranje i Internet stvari. Mi smo jedina županija u Hrvatskoj koja je sama odlučila pokrenuti instituciju koja će se usmjeriti na kolaborativna istraživanja s poduzetnicima u svrhu razvoja novih proizvoda, usluga i procesa. Međimursko veleučilište također ulaže u Centar održivog razvoja, projekt vrijedan 11,8 milijuna kuna, kojim će opremiti laboratorije za biokemiju okoliša, održivu gradnju, primijenjenu automatiku i proširenu stvarnost. Spomenut ću i ulaganje u Centar znanja stvaranjem preduvjeta za „start up poduzeća“ izgradnjom novih prostora vrijednih 12 milijuna kuna, povlačenje novaca EU fondova za izgradnju znanstveno istraživačkog centra (32 milijuna kn) i Centra kompetentnosti u strojarstvu ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna.  Ono što nas čeka od projekata jest obnova desetak osnovnih škola, jedne srednje škole, čekamo na projekt zaobilaznice Čakovec, pa brze ceste Čakovec-Varaždin, brze pruge Čakovec-Varaždin-Zagreb, aglomeracije Donjeg Međimurja… – nabrojao nam je nedavno župan neke od projekata sufinancirane kroz EU fondove. (Lidija Kiseljak)

Ostavi komentar