Ostao doma i otvorio vlastitu mesnicu 

opg vidović1
I doma se mogu raditi kobasice i čurke

Trendovi na našem tržištu prehrane u posljednje se vrijeme mijenjaju u korist domaćih proizvoda. U prvi plan ponovno izbija povrće uzgojeno na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, voće direktno s voćnjaka kao i meso s farmi te prerađevine po recepturama naših baka i djedova bez suvišnih kemijskih dodataka.

Vođen tom mišlju, ali i željom da život i život obitelji te posao uzme u vlastite ruke, 37-godišnji Ivica Vidović iz Poleva, u siječnju prošle godine, na obiteljskom je imanju otvorio svoju mesnicu, odnosno osnovao je obiteljsko gospodarstvo za proizvodnju domaćih tradicionalnih proizvoda te preradu mesa. 

– Godinama sam radio kao mesar u jednoj privatnoj firmi gdje sam izučio i zanat. U jednom trenutku, kaže naš sugovornik, trebalo je napraviti prekretnicu i odvagnuti, otići van i tamo nastaviti isti posao ili ostati doma.

Odlučio je jednostavno postati sam svoj gazda i doma raditi ono što najbolje zna- meso z tiblice, sušene kobasice, kobasice za kuhanje, tlačenicu, kosanu mast, svinjsku mast, salamu šunkaricu …

– Nisam se zaletavao na slijepo, pažljivo sam razmotrio mogućnosti i kad sam uvidio da postoji potreba za takvom vrstom domaćih proizvoda, odluka je pala.

S riječi je ubrzo prešao i na djelo te je stvorio prostor od 50-tak kvadrata u kojem se danas nalazi mala i suvremeno opremljena mesnica. Pored nje, na duplo većoj kvadraturi, smjestili pak su se alati i mašine za izradu prerađevina, isključivo iz svinjskog mesa.

Naime, odlučio je ne svaštariti već se bazirati na svinjetinu s vlastitog imanja, dok mu dio sirovine osiguravaju kooperanti. Drugim riječima, prerađuje samo meso provjerene kvalitete s domaćih farmi.

Vlastita, tradicionalna receptura mesnih delicija

Dijete “sa sela” nije trebalo dugo tražiti posebne recepte i recepture prerade mesa već se samo osvrnuo na svoju obitelj, svoju baku i djeda koji su godinama radili kobasice, čurke, meso z tiblice i slične proizvode na koje se naviknuo. S druge strane to su lokalni recepti koji odgovaraju lokalnom stanovništvu, ali i većem dijelu Međimuraca tako da svaki komad mesa i prerađevina nađe put do kupca. A poznato je da dugogodišnja provjerena receptura garantira bogatstvo okusa

– Naše “meso z tiblice” kojeg dobivamo iz vlastite proizvodnje je proizvod koji je visokovrijedan i kvalitetan, ističe mesar Ivica. Meso suši tradicionalnim načinom na suha bukova drva.

Na domaćoj recepturi temelji se i izrada čurki, kako crnih tako i bijelih od prosene kaše. 

Vrhunska domaća kvaliteta

– Ono čime se želimo baviti i posebno razvijati u budućnosti je unapređenje procesa proizvodnje mesnih proizvoda, ističe mesar Ivica. 

Iako domaći proizvodi zahtijevaju mnogo truda, cilj im je zadovoljan kupac koji se stalno vraća, stoga je i cijena vrlo bitna i kod njih primamljiva.

Budući da dolazi vrijeme berbi u voćnjacima, vinogradima, ali i našim poljima, upravo su ovakvi proizvodi pravi razlog za predah. Ne mora to biti kobasica ili čurka, može se jesti salama, meso z tiblice ili pak već prije pripremiti pečenka. Istina, u goricama nema berbe bez kotlovine, bez roštilja što uostalom ni ne mora biti razlog za roštiljanje.

Uglavnom bilo kakav razlog izabrali, vrijeme je da se potraže proizvodi mesnice Vidović u Polevama. 

Ostavi komentar