Od sutra se testiranje na koronavirus obavlja i u Čakovcu

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od sutra sam dijagnosticira odnosno utvrđuje prisutnost virusa SARS-CoV-2, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Drugim riječima, uzorci sa sumnjom na koronavirus više se neće slati u Zagreb već će se obrađivati u Čakovcu.

– Uređaj za testiranje imamo već pet godina, no testovi su tek sada došli u Hrvatsku, istakla je tom prilikom Marina Payerl-Pal, ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo. Radi se o molekularnoj dijagnostici kojom se detektira prisutnost virusa u uzorku uzetom, najčešće iz brisa nosa. Metoda je automatizirana i već nakon 45 minuta, nalaz je gotov.

Osim ove metode, infekcija se može otkriti i indirektnim načinom iz nalaza krvi kao i nalazom iz kapilarne krvi.

Uzorci za analizu i dalje će se vaditi u tzv. covid-ambulanti kako za pacijente s crvenom uputnicom kod kojih postoji opravdana sumnja na infekciju tako i za one bez uputnica.

To se prije svega odnosi na ljude koji rade u inozemstvu i trebaju potvrdu da nisu zaraženi. Oni se naravno testiraju uz plaćanje koje je jedinstveno u Hrvatskoj i iznosi 1501 kunu. Treba reći kako Zavod i dalje radi tijekom vikenda tako da radnici stignu obaviti test u Čakovcu te dobiti potrebne dozvole.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE