21.1 C
Čakovec
Subota, 9 rujna, 2023

11 godina Regionalnog parka Mura-Drava

Vlada Republike Hrvatske svojom je uredbom 10. veljače 2011. godine proglasila zaštićeno područje Regionalni park Mura-Drava. To je bio prvi regionalni park u Republici Hrvatskoj.

Tim povodom iz Javne ustanove Međimurska priroda stiglo je i priopćenje koje prenosimo u nastavku.

Regionalni park Mura-Drava prostire se na području pet hrvatskih županija, od Čakovca do Osijeka. Ukupna površina iznosi 87.448,70 hektara s time da u Međimurskoj županiji iznosi 16.980,34 hektara. Regionalnim parkom upravljaju županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, svaka na svojem području.

Očuvanje prirodnih vrednota

U Međimurskoj županiji Regionalnim parkom upravlja Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Primarna zadaća je očuvanje prirodnih vrednota kako bi one i dalje bile funkcionalne i osiguravale tzv. usluge ekosustava bez kojih nema života na ovom planetu.

Čovjek je stoljećima mijenjao lokalnu prirodu pretvarajući izvornu divljinu u mozaik oranica, livada, šuma i naselja. Kako pak na izgled krajobraza utječu brojni prirodni i društveni procesi, on se i dalje neprestano mijenja. Zaštićeni prostor Parka uključuje naplavnu ravan i riječne nizine, odnosno poplavne šume, vlažne travnjake, meandre, sprudove, odronjene obale i mrtvice.

Više o karakteristikama Regionalnog parka Mura – Drava može se doznati od stručnih interpretatora prirodne baštine u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, na adresi Trg međimurske prirode 1, gdje i jest adresa Javne ustanove Međimurska priroda.

Regionalni park Mura-Drava, kao najveće zaštićeno područje u Međimurskoj županiji, imat će svoj plan upravljanja čijoj izradi je protekle i ove godine posvećena značajna pozornost. Radi se na planu upravljanja za Regionalni park Mura-Drava u sklopu projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom 2000“.

Kroz navedeni projekt izrađuju se planovi upravljanja za zaštićena područja i područja ekološke mreže u cijeloj Republici Hrvatskoj pa tako i u Međimurskoj županiji.

Riječ je o strateškom dokumentu javne ustanove kojim se utvrđuje stanje zaštićenog područja i područja ekološke mreže te određuju ciljevi upravljanja, aktivnosti za postizanje ciljeva i pokazatelji provedbe plana.

Planovi omogućavaju učinkovito i prilagodljivo upravljanje zaštićenim područjem, a donose se za razdoblje od 10 godina. Vizija plana glasi:

-Područje Mure i Drave je jedinstven prostor očuvane prirodne dinamike rijeka, mozaika šuma, vlažnih staništa i travnjaka od međunarodne važnosti i značaja na kojem čovjek kvalitetno/dobro živi te razumije i poštuje prirodu.

Planovi upravljanja bi trebali biti usvojeni do kraja 2022. godine.

Zaštita prirode općenito, pa tako i u Regionalnom parku, međutim nije samo briga javnih ustanova. Ona prije svega kreće od svakog pojedinca u lokalnoj zajednici. Između ostalog, upravo je podizanje svijesti o ulozi pojedinca u zaštiti prirode jedna od zadaća javnih ustanova koje upravljaju Regionalnim parkom Mura-Drava.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE