Obilježena 28-obljetnica odlaska branitelja u obranu Vukovara i Borovog Naselja

Policijska uprava međimurska i Udruga „Vukovarski  branitelji  i logoraši Međimurja“ prigodnim programom i Memorijalnim malonogometnim turnirom obilježili su  28. obljetnicu odlaska branitelja (policijskih službenika), u obranu Vukovara i Borovog Naselja.

Ova obljetnica obilježena je u čast deset poginulih i jednom nestalom međimurskom dragovoljcu, pripadnicima Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske, Policijske stanice Čakovec, današnje Policijske uprave međimurske.

Program obilježavanja počeo je u jutarnjim satima polaganjem vijenca, paljenjem svijeća te odavanjem počasti kod Spomen obilježja u Policijskoj upravi međimurskoj i Zida boli, u gradu Čakovcu.

Prigodnu molitvu u nazočnosti članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, vukovarskih branitelja, gradonačelnika Grada Čakovca i saborskog zastupnika, Stjepana Kovača, međimurskog župana Matije Posavca, kao i mnogih drugih koji su svojom nazočnošću odali počast svim herojima grada Vukovara, predvodio je župnik župe sv. Antuna Padovanskog na čakovečkom jugu, Tomislav Božiček.

U svom obraćanju zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske, Vladimir Faber istaknuo je kako je prošlo 28 godina od dana kada su policijski službenici, tadašnje Policijske stanice Čakovec, upućeni na teren u grad Vukovar, gdje su ostali do posljednjeg dana obrane grada heroja.

Na teške ratne dane međimurskih i varaždinskih policajaca podsjetili su se i Tomislav Josić, vukovarski branitelj i predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara te Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kao i Željko Sršan, predsjednik Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja.

Druženje bivših i sadašnjih policajaca, vukovarskih branitelja nastavilo se u sportskoj dvorani Policijske uprave međimurske, gdje su na malonogometnom turniru sudjelovale momčadi Policijske uprave međimurske i varaždinske te braniteljskih udruga.

Sve ekipe prikazale su zavidno nogometno znanje, ali uz malo sreće sportske i uz zavidno nogometno umijeće pokazala je ekipa Policijske uprave međimurske. U finalnoj utakmici pobijedila je ekipu Policijske uprave varaždinske i time osvojila prvo mjesto, dok je drugo mjesto osvojila Policijska uprava varaždinska a treće momčad vukovarskih branitelja.

Nakon nogometnog druženja, upriličen je za sve sudionike prigodan domjenak, dok je za dobru pjesmu bio zadužen „međimurski slavuj“, Mirko Švenda Žiga.
Zasebna policijska postrojba Varaždin oformljena je početkom rujna 1991., a sačinjavali su je policijski službenici iz postrojbi u Varaždinu, Čakovcu, Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu. Odmah po osnutku, točnije na današnji dan (11. rujna) prije 28 godina, 185 članova Zasebne postrojbe upućeno je iz sjedišta Policijske uprave varaždinske u obranu grada Vukovara i Borovog Naselja. Među njima bilo je i 58 policajaca iz tadašnje Policijske stanice Čakovec. U herojskim borbama desetorica branitelja iz čakovečkog dijela postrojbe položili su svoje živote za obranu Domovine, dok se jedan pripadnik vodi kao nestali.

 

DAMIR LEHKEC, DRAGUTIN LEHKEC, VLADIMIR ROJKO, JOSIP ŠAJNOVIĆ, MLADEN VINKO, DRAGUTIN FRIŠČIĆ, DRAŽEN ŠTEFULJ,
DARKO TIŠLJARIĆ, ANTUN MUTVAR, LJUBOMIR JALŠOVEC i IVAN OREŠKI.

 

Neka im je vječna slava i hvala!

Izvor: PU međimurska

Ostavi komentar