Nedelišće također uvodi uslugu najma električnih romobila

Elekrični romobili u Nedelišću

Uvođenjem nove usluge Općina Nedelišće će u partnerstvu s Boltom intenzivno raditi na olakšanju kretanja i na brizi za okoliš.

U znak dobrodošlice Bolt je pripremio i posebne pogodnosti: besplatno otključavanje i minuta vožnje romobila za samo 75 lipa, a nakon 12 minuta korištenja manje od 38 lipa.

Danas su Općina Nedelišće i Bolt, vodeća europska platforma za pružanje prijevoza na zahtjev, predstavili moderno rješenje urbane mobilnosti. Pilot projekt najma Bolt električnih romobila predstavili su načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak i Ivan Begović, Country manager za mikromobilnost za Bolt Hrvatska i Slovenija. 

Stanovnicima Nedelišća i okolnih mjesta će biti dostupno 50 Bolt električnih romobila koji će biti raspoređeni na tri ispostavne točke – Kod općine, TZ Nedelišće i Sportskog centra ATON. Najam i korištenje korištenje Bolt električnih romobila moguće je u više od 200 gradova diljem svijeta te u šest hrvatskih mjesta, a od danas prvi put u jednoj općini – Nedelišću.

U narednih mjesec dana trajat će promotivno razdoblje tijekom kojeg će otključavanje romobila biti besplatno, a cijena korištenja samo 75 lipa po minuti vožnje. Korisnicima će također nakon 12 minuta vožnje cijena vožnje po minuti biti umanjena za 50 posto te će tako nakon dvanaeste minute plaćati manje od 38 lipa po minuti.

Nikola Novak, načelnik Općine Nedelišće, prilikom predstavljanja je izjavio:

Nedelišće će od danas biti još povezanije i modernije kao neki puno veći gradovi koji su uvidjeli prednosti ovog modernog tipa prijevoza. Smatram kako je ovo odlična stvar koja će sasvim sigurno bit bit dobro prihvaćena i u našem mjestu. Super je činjenica da romobil možete preuzeti na jednom mjestu te na siguran i brz način doći do drugog kraja mjesta i ostaviti ga toj krajnjoj destinaciji.

Svakako je prednosti i to što je riječ o ekološki prihvatljivim prijevoznim sredstvom jer nam je stalo da se što manje zagađuje ono najvrijednije što imamo u našem kraju. Za kraj bi apelirao građane koji će koristiti romobile da budu oprezni u odnosu na pješake i ostale sudionike u prometu te savjetujem svima da isprobaju romobile i uživaju u vožnji., i dodao kako je Nedelišće postao najmanje mjesto u Hrvatskoj gdje je Bolt uveo uslugu najma električnih romobila.

Ivan Begović, Country Manager za mikromobilnost za Bolt Hrvatska i Slovenija, izjavio je:

Veseli nas činjenica što su i manje urbane sredine kao što je Nedelišće prepoznale prednosti električnih romobila te se pridružilo našoj mreži. Nama je već 8 godina u fokusu misija da učinimo prijevoz u urbanim sredinama održivijim, ekonomičnijim te ekološki prihvatljivijim.

Naše prepoznatljive zelene električne romobile koriste u preko 200 gradova u svijetu, a od danas se Nedelišće kao sedma lokacija u Hrvatskoj pridružilo toj mreži. Na ulicama hrvatskih gradova će tako od danas biti ukupno 1200 Bolt električnih romobila s uvođenjem novih 50 u Nedelišću, i podsjetio kako je usluga najma Bolt električnih romobila dostupna u Rijeci, Osijeku, Vinkovcima, Varaždinu, Čakovcu i od nedavno u Slavonskom Brodu.

Boltova usluga najma električnih romobila je sigurna, cjenovno pristupačna i učinkovita alternativa prijevozu automobilima. Romobil se otključava skeniranjem QR koda na upravljaču vozila, a prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku prikazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje Bolt romobila čemu se u Boltu pridaje posebna pozornost. 

Kako bi ukazali vozačima kako pravilno parkirati romobil, Bolt je pripremio i posebne savjete pod nazivom Umijeće parkiranja kojima se korisnicima savjetuje korištenje označenih zona, adekvatno odlaganje romobila na mjestu gdje će ga drugi korisnici lakše pronaći te parkiranje na ravnoj površini.

Bolt je u suradnji s Allianzom pokrenuo i program osiguranja vozača romobila – osiguranje od osobne nezgode i od opće odgovornosti. Program se provodi na čak 26 tržišta, a među kojima je i Hrvatska.

Osim uvođenja osiguranja tijekom vožnje električnih romobila, Bolt provodi i niz drugih aktivnosti koje imaju za cilj pridonijeti sigurnosti u prometu. Uz Dan sigurne vožnje, edukacije o pravilnom korištenju romobila, Bolt je nedavno u samu aplikaciju uveo Safety Toolkit čime se dodatno pridonosi sigurnosti na cestama i naglašava poštivanje svih sudionika u prometu. 

Romobili mogu postići brzinu od 20 km/h

Također, Bolt intenzivno promiče i odgovornu vožnju koja podrazumijeva sedam jednostavnih koraka: nošenje kacige jer Boltovi romobili mogu postići brzinu od 20 km/h, čitanje uputa i pravila sigurnog kretanja prije korištenja romobila, prilagođavanje brzine okolnostima kako se ne bi ugrožavali drugi sudionici u prometu, posebno pješaci, pridržavanje prometnih propisa koja uključuju korištenje zakonom dopuštene površine i poštivanje prometnih znakova, parkiranje romobila uz bicikle ili uz zgrade kako se njima ne bi blokirao put drugima, provjeru kočnica i korištenje nogara prilikom parkiranja romobila.

Kako bi pridonio sigurnosti u vožnji, Bolt je predstavio i Drunk driving sigurnosnu značajku koja sprječava vožnju pod utjecajem alkohola, a uključuje se u noćnim terminima kad je veća koincidencija takvih slučajeva.

Uključuje edukacije korisnika prije vožnje, a potom i testiranje kognitivnih sposobnosti koje određuje je li korisnik u stanju voziti ili će mu se kao alternativna opcija u slučaju alkoholiziranog stanja ponuditi vožnja taksijem.

Izvor: općina Nedelišće

 

Ostavi komentar