Ne liječi samo lijek i terapija, u izliječenju pomaže svaka topla riječ i podrška

Ana Slamek, patronažna sestra s pacijenticom Nadicom Kovačić

Ne liječi samo lijek i terapija. Bolesniku je u procesu liječenja ljekovita i svaka topla riječ liječnika, medicinske sestre, kao i potpora i ljubav njegovih najbližih. Svatko je prije svega čovjek, koji ima svoj život, dušu, brige i osjećaje.

O važnosti svake riječi koja mu se izgovori, empatiji, tako važnoj u procesu liječenja, posebno ako se pojedinac bori s kroničnom bolešću, razgovarali smo s patronažnom sestrom Anom Slamek, mag. med. tech., koja svojim radom pokriva teren Belice i Male Subotice. Na to nas je potakla nesvakidašnja životna priča dr. Branimira Vurušića, liječnika nefrologa, koji je iskusio što znači biti pacijent koji se suočio s teškim dijagnozama i koji je nam je otkrio iznimnu važnost podrške i ljekovitosti empatije u procesu liječenja. Svoje iskustvo liječnika i pacijenta opisao je u knjizi Dvojnost, a želja mu je da napiše još jednu o važnosti empatije.

Dr. Branimir Vurušić napisao je knjigu o svojoj dvojnoj ulozi liječnika i pacijenta

Ana Slamek, patronažna sestra iz ambulante u Belici, čim ju ugledate, poželite da vas ona hrabri u slučaju potrebe. Od njezina topla osmijeha i iskričavih očiju padaju sve nepotrebne brane. Na preporuku iz Doma zdravlja odazvala se našoj molbi da za naše čitatelje podijeli svoje iskustvo iz svakodnevnog rada patronažne sestre i o tome koliko je ljekovita podrška bolesniku i njegovoj obitelji.

Opširnije na tu temu možete pročitati u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 12 kolovoza.

Ostavi komentar