Nakon 20 godina započela realizacija mosta između Kotoribe i Murakeresztúra

Foto: Međimurska županija

U Murakeresztúru u Mađarskoj održan je radni sastanak vezan uz realizaciju vrlo važnog projekta za Međimurje i mađarsku županiju Zala – gradnju mosta između Kotoribe i Murakeresztúra, izvijestili su iz Međimurske županije.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Prije više od dvadeset godina počelo je planiranje i poduzimanje aktivnosti sa željom uspostave cestovnog prijelaza, tj. gradnjom mosta između dviju država.

U svibnju 2019. godine Europska grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTS-Mura regija) prijavila se s mađarskom  kompanijom NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő) na natječaj za izradu projektne dokumentacije za most na Muri. Tome su prethodili dugogodišnji pregovori i dogovori, a vlade dviju zemalja odobrile su izgradnju novog cestovnog graničnog prijelaza.

Most između Murakeresztúra i Kotoribe u smjeru Mlinaraca (Mađarska), nalazio bi se 50-ak metara od postojećeg željezničkog mosta. Procijenjena vrijednost mosta je 1,4 milijuna eura.

Veliku podršku realizaciji projekta od samog početka pruža predsjednik EGTS-a Mura regije i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji se prisjetio prvih koraka poduzetih u smjeru izgradnje mosta na Mješovitom odboru Međimurske županije za suradnju s pomurskim Hrvatima 2001. godine.

-Izgradnja mosta vrlo je važna za stanovnike hrvatskih i mađarskih mjesta, naročito onih u kojima je brojna i živa hrvatska zajednica u Mađarskoj. Jedinice lokalne samouprave s obje strane Mure njeguju socijalne, kulturne, sportske, poslovne i druge kontakte, njeguju tradiciju, izvrsno surađuju na dobrobit žitelja s obje strane granice i u interesu prijateljskih zemalja Hrvatske i Mađarske. Realizacijom ovog projekta ubrzat će se i olakšati protok ljudi, usluga i roba te pojačati već postojeće prijateljske i druge veze, kao i brži gospodarski razvoj članica EGTS-a, naglasio je Grivec dodavši da će, osim za županiju Zala i Međimursku županiju, ovaj most biti od iznimne važnosti i za Koprivničko-križevačku te Varaždinsku županiju.

Ostavi komentar