Nada Gorupić stvara inspirirana duhovnošću

U čakovečkoj zgradi Scheier u ponedjeljak je otvorena izložba umjetnice Nade Gorupić. Izložena su 42. rada u raznim tehnikama, a izložbu možete pogledati do 19.7.2021. godine.

Nada Gorupić već dugi niz godina stvara slike i djeluje aktivno prije u Likovnom udruženju Međimurja kako i sada u Likovnom udruženju Čakovec.

Tijekom tih godina Nada sudjeluje u svim aktivnostima od sudjelovanja na likovnim kolonijama, organizaciji izložbi i kreativnim radionicama za djecu u Otoku.

Slikala je i izlagala na skupnim i samostalnim izložbama diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu (Mađarska, Njemačka). U organizaciji izložbe potporu joj je dao LUČ Čakovec.

Postav izložbe potpisuju uz autoricu i Dubravka Novak, a grafičko oblikovanje kataloga Toni Fažon koji u ime LUČ-a o njezinim djelima ističe:

– U želji da nađe svoje savršenstvo Nada ne priznaje granice linije i plohe, njezine slike u sebi isprepliću strast i izvorni krajolik. Svojim strastvenim potezima i dugogodišnjem istraživanjem savršenstva nastaju slike koje imaju svoju dubinu i svakim ponovnim promatranjem dobivaju neku novu dimenziju.

O svom radu umjetnica govori:

– Likovnom umjetnošću se bavim od 1989. godine. Radim sve tehnike akvarel, akrilik, enkaustika i “Ebru” slikanje na vodi. Dio slika na ovoj izložbi su napravljene u „ebru” tehnici što znači tehnikom slikanja na vodi. U posljednje vrijeme istražujem i slikam na duhovnoj osnovi, odnosno nemam određeni ciljani motiv nego slikam iz duše. Ova je tehnika kako se to kaže „bogom dana” za moj način slikanja. Kao što je dr. Rudolf Steiner da su boje živa bića, te da se kreću po svojim zakonitostima i ako se stavljaju na mokre ili vodene površine one u kombinaciji umjetnikovog pozitivnog impulsa stvaraju slike. One u vodi dobivaju stopostotnu slobodu, ali ne miješaju s drugim bojama. U kombinaciji s goveđom žući stvaraju neobične kombinacije. Tako nastaju predivne kombinacije boja i oblika te ljudski i životinjski likovi kao i slike prirode koje odišu čistoćom, istinom i slobodom, što se drugim tehnikama ne može postići. Ovdje možete vidjeti zbilju kojom odišu. Ove slike koje nudim duši promatrača odišu neopisivom radošću. Zahvaljujem Likovnom udruženju Čakovec, Toniju Fažonu, Dubravki Novak što su mi dali potporu u radu.

Foto galeriju s izložbe pogledajte ovdje (Nada Gorupić)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar