Na temelju stvarnog računa iz ložne sezone izračunali smo koliko će ista potrošnja plina biti skuplja

plinsko brojilo
foto: ilustracija

Plin je poskupio od 1. travnja i za građane. Cijenu plina za kućanstva regulira Hrvatska regulatorna agencija poznata po skraćenici HERA.

Kupci su ovisno o godišnjoj potrošnji svrstani u tarifne razrede i da biste saznali koja se nova jedinična cijena odnosi na vaše kućanstvo, morate pogledati u priloženu tablicu koju je ovih dana potrošačima na kućne adrese dostavio Međimurje-plin. Morate znati svoju godišnju potrošnju da biste pronašli u koju grupu potrošača spadate. Cijena će biti viša, unatoč paketu mjera Vlade kojim se smanjuje stopa PDV-a na plin s dosadašnjih 25 % na 5 % te potpori od 0,10 kn/kWh svim kućanstvima koja se koriste plinom. Budući da je ova ložna sezona pri kraju, puni udar poskupljenja osjetit ćemo od jeseni.

Međimurje-plin opskrbljuje plinom većinu kućanstava u Međimurju koja se griju na plin. Međutim, javljaju nam se potrošači nezadovoljni činjenicom da im nije eksplicitno navedeno koliko će biti poskupljenje plina, kako bi se znali pripremiti na novi financijski udar.

Potrudili smo se izračunati na temelju konkretnog računa jednog potrošača kako će se poskupljenje odraziti na plinski račun u sezoni loženja. Račun za plin koji je u veljači iznosio 1078,69 kuna za istu količinu potrošenog plina po novoj računici iznosio bi 1288,66 kuna, odnosno 209,97 kuna više.

Cijelu priču o tome  pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petak, 8. travnja.

Ostavi komentar