Mladen Križaić, predsjednik Županijske Gospodarske komore: Samo oko 5% proizvođačkih firmi je radilo punim kapacitetom

mladen križaić
Mladen Križaić, predsjednik Županijske gospodarske komore

Mladen Križaić predsjednik Županijske gospodarske komore iznio je podatke koliko je firmi radilo pod strogim mjerama stožera: – Analiza je pokazala da je više od 50% djelatnosti u Međimurskoj županiji bilo uvjetovano mjerama stožera radi očuvanja zdravlja. Sve te djelatnosti, bilo obrti ili tvrtke, sada ovise o fazama popuštanja mjera. Dakle, njihov rad uvjetovan je i ograničen epidemiološkim mjerama.

Više od 60% tih poslovnih subjekata imat će dodatne troškove u stvaranju uvjeta za rad. Ostale djelatnosti, osobito proizvođačke tvrtke imale su dopušten rad kroz čitavo vrijeme, s time da je samo otprilike 5% radilo punim kapacitetima. Svi ostali radili su smanjenim kapacitetima, odgovorio je na naše pitanje Mladen Križaić, predsjednik Županijske gospodarske komore o tome kakve je problema korona kriza donijela našem gospodarstvu.

– Najveći pad proizvodnje manifestiran je sredinom i u drugoj polovici ožujka, kada je došlo do zatvaranja granica, uvođenja epidemioloških mjera, karantena i slično. To je znatno otežalo komunikaciju  između poslovnih subjekata, odnosno tržišta u cjelini.

Zastoj u nabavi sirovina i materijala, osobito s tržišta Italije direktno je utjecao na smanjenje proizvodnih kapaciteta, a samim time i u kašnjenju isporuka gotovih proizvoda. Drugim riječima došlo je do poremećaja na tržištu. Srećom, brzim intervencijama država uspostavljena je i stavljena pod nazor komunikacija na tržištu, posebno transport, kazao je Križaić.

 

 

Ostavi komentar