Medomat je dobio i grad Prelog

Medomat Pčelarstva Punek smješten je uz zgradu Uprave Grada Preloga te se njime možete koristiti u svako doba dana. Kad god se zaželite slatkog meda.

Med je jedan od najsavršenijih proizvoda prirode u kojemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Stoljećima je čovjeku bio hrana, sladilo i lijek, a zbog svoje nekvarljivosti koristio se kao prirodni konzervans. Koristio se za liječenje brojnih zdravstvenih tegoba, poput rana, opeklina, katarakta, kožnih čireva, ogrebotina, te u liječenju bolesti probavnih organa, organa za disanje, anemije, bolesti živčanog sustava i bolesti očiju. 

Prvi medomat u Prelogu

A zahvaljujući Pčelarstvu Punek iz Preloga, med možete svakodnevno pronaći i u centru Preloga, na prvom medomatu u ovom kraju. Medomat Pčelarstva Punek smješten je uz zgradu Uprave Grada Preloga te se njime možete koristiti u svako doba dana. Kad god se zaželite slatkog meda.

Mladen Punek bavi se pčelarstvom od 2000. godine kada se zaposlio u Ludbregu kod pčelara koji je imao 800 košnica. Od 2003. počeo se i privatno baviti proizvodnjom meda sa 60 košnica. 2013. godine Mladen je registrirao vlastit OPG i u potpunosti se posvetio svojim pčelama koje sada ima u 120 košnica. On je seleći pčelar, odnosno pčelar-nomad, seli svoje košnice u više županija, ovisno o sezoni i cvatu određenih vrsta biljaka i drveća.

Seljenje pčela započinje početkom travnja, a traje do početka kolovoza. Prva paša za njegove pčele uljana je repica u Podravini. Potom se pčele sele na bagremovu pašu na područje prema Kalniku. Na Lonjskom polju pčele sakupljaju nektar s amorfe, na Zrinskoj gori s kestena, a na Bilogori s lipe.

Na kraju se pčele vraćaju u Međimurje gdje pčelar obavlja sanaciju zajednice, po potrebi promjenu matice, provjerava jačinu društva i liječi pčele od nametnika – dakle, pčele se pripremaju za zimu.

 

 

Izvor: grad Prelog

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE