Međimurski policajci nadziru korištenje sigurnosnog pojasa

pojas
Foto: Pixabay

U razdoblju od 8. do 14. ožujka 2021. godine policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske pojačano će nadzirati korištenje sigurnosnog pojasa, izvijetsila je PU međimurska. 

Ova akcija usklađena je s akcijama Europske unije za 2021. godinu, a u najavljenom terminu provest će se na području svih policijskih uprava u Republici Hrvatskoj.

U srijedu, 10. ožujka 2021. godine 10 do 16 sati provest će se ciljana akcija u suradnji s Policijskom upravom varaždinskom i Policijskom upravom koprivničko-križevačkom.

Policijske aktivnosti iz najavljene akcije prvenstveno su usmjerene na suzbijanje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa na prednjem i stražnjem sjedalu. Ujedno, tijekom akcije policijski službenici suzbijat će svako grubo kršenje prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).

Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima. Zato je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u neki objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom, nastavljaju „let“ kroz i iz vozila, koje se gotovo trenutno zaustavilo zbog sudara. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držite rukama ili ste oslonjeni nogama, odnosno držite upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju. Neminovno, vozaču ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom ugara u vjetrobransko staklo. Suvozač kao iz katapulta izlijeće, glavom naprijed, kroz vjetrobransko staklo iz kabine automobila. Putnici na stražnjim sjedalima prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozače, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izlijetati iz kabine kroz vjetrobransko staklo. To se najčešće događa maloj djeci koja sjede između sjedala.

 

Ostavi komentar