Međimurska županija potvrdila dobitnike Nagrade Zrinski

Skupština Međimurske županije potvrdila je dobitnike za  najvišu županijsku Nagradu “Zrinski” za 2023. godinu koja se dodjeljuje na svečanoj sjednici uz Dan Međimurske županije. 

Dr. sc. Krunoslav Mikulan, Željko Medved, Marija Trstenjak, Košarkaški klub Rudar Mursko Središće i Socijalna zadruga Humana Nova ovogodišnji su laureati

Dr. sc. Krunoslavu Mikulanu  Nagrada “Zrinski” dodjeljuje se za poseban doprinos u promicanju kulturnih vrijednosti Međimurja kroz umjetnička ostvarenja na području književnosti. Rođen je Čakovcu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1994. stekao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu naziv profesora engleskog jezika i književnosti te profesora njemačkog jezika i književnosti.

Objavio je 56 znanstvena i stručna rada te veći broj publicističkih članaka. Od 2004. bavi se književnim radom te je objavio pet romana i nekoliko priča, humoreski, putopisa i pjesama. Godine 2020. dobio je nagradu “Artefakt” za najbolji fantastični roman za djecu u Hrvatskoj te Časnu povelju Međunarodnoga odbora za knjige za mlade.

Od godine 2020. član je uredništva Hrvatskoga kajkavskog kalendara, a godine 2021. pokreće i uređuje književni časopis Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu “Riječ više”.

Željku Medvedu Nagrada “Zrinski” dodjeljuje se za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva te osobite uspjehe u radu s mladima.

Izborom svog zvanja nastavnik tehničkog obrazovanja kasnije magistar edukacije politehnike i informatike, opredijelio se za tehničku kulturu. Težnja mu je bila da tehničku i prometnu kulturu i informatičku pismenost približi učenicima na njima prihvatljiv način. Autor je udžbenika, radnih bilježnica, metodičkih priručnika, knjiga, različitih tekstova za javno objavljivanje. Njegov rad je šire priznat u društvima, zajednicama i savezima tehničke kulture, gdje je razvijao i unapređivao znanja i vještine kod djece i odraslih.

Mariji Trstenjak Nagrada “Zrinski” dodjeljuje se za dugogodišnji rad i doprinos u promicanju i razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma i čuvanje folklornog i tradicijskog izričaja.

Marija Trstenjak rođena je u Peklenici. Osnovnu školu pohađala je u Murskom Središću. Završila je Srednju glazbenu školu u Varaždinu i Pedagošku akademiju u Čakovcu gdje je stekla zvanje nastavnik glazbenog odgoja. Svojim radom i aktivnim sudjelovanjem u kulturno-umjetničkom amaterizmu više od 45 godina promovira ime svoga grada i Međimurske županije u Domovini i izvan nje.

Košarkaškom klubu Rudar Mursko Središće Nagrada “Zrinski” dodjeljuje se jer je u pola stoljeća rada odgojio nebrojene generacije sportaša i građana Murskog Središća. Klub osim sportskog aspekta ima velike zasluge i u društvenom razvoju Murskog Središća.

Posebnu pozornost Košarkaški klub Rudar posvećuje radu s mlađim selekcijama. U Klubu djeca odrastaju u duhu košarke, njihovih principa vrijednosti te kasnije u život odlaze kao zdrave društveno osviještene osobe. Trenutno klub broji 30-ak djece u kategorijama U11, U13 i U15 selekcijama. Za sve članove mlađih kategorija članarina je besplatna i glavni cilj je omasovljenje sporta kao takvog i cjelokupni razvoj pojedinca.

Socijalnoj zadruzi Humana Nova Nagrada “Zrinski” Međimurske županije za 2023. godinu dodjeljuje za značajan doprinos u djelatnosti gospodarenja tekstilnim otpadom, podizanje ekološke i društvene svijesti građana te jedinstveni model radne integracije osoba s invaliditetom i društveno isključenih skupina.

Humana Nova, prisutna na nacionalnom i međunarodnom tržištu već 13 godina, posvećena je radnoj integraciji osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina. Kao neprofitno poduzeće, svu dobit ulaže u razvoj poslovanja, stvaranje novih radnih mjesta i razvoj zajednice. (BMO)

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE