Ben Fogle, britanski TV voditelj, pisac i pustolov oduševljen Međimurjem

Ben Fogle obišao Međimurje pa zaključio da regija s pravom nosi oznaku Green Destination.

Britanski TV voditelj, pisac i pustolov, Ben Fogle, poznat po svojim serijalima iz divljine, plivanju s krokodilima, trčanju po Antarktici, veslanju preko Atlantika…petak je, 24. svibnja, proveo u Međimurju. Istinskom zagovorniku ekologije i održivosti, posjet Međimurju se, prvoj hrvatskoj regiji certificiranoj Green destinacijom, uklopio se u ono za što se bori svojim višedesetljetnim radom i aktivizmom.

Oduševljenje viđenim

Tijekom boravka u županiji na krajnjem sjeveru Hrvatske, Ben Fogle obišao je više destinacija i ostao, kako je sam rekao, oduševljen onim što je vidio, koliko se mala regija u maloj europskoj zemlji posvetila očuvanju svoje tradicije i raznolikih prirodnih bogatstava.

– Razina očuvane bioraznolikosti rijeka Mure i Drave, iznenađujuća je. Apsolutno mi je jasno, sad kad sam i sam to vidio, zašto ovu regiju nazivaju „europskom Amazonom“. Također, jako je lijepo vidjeti regiju koja čuva svoju bogatu nematerijalnu baštinu, kao što su to učinili ovdje u Međimurju. Vidim, posebno su ponosni, a imaju i zašto biti, na svoju Međimursku popevku, zaštićenoj baštini UNESCO-a. Eko muzej Međimurja zaista je sjajan primjer čuvanja baštine i njezine prezentacije, rekao je Ben Fogle. 

S rendžericom je u drvenom čamcu zaplovio rukavcem Mure u Žabniku pa potom prošetao pašnjacima, nakon čega je zaključio da je takav, pravi ruralan ambijent „zaista rijetkost u ovom dijelu Europe“.

Putem po Međimurju, Ben Fogle se poslikao i rado odgovarao na pitanja svima koji su prepoznali slavnog Britanca. Fogle je posjetio i P.G Geler, na kojima se uzgaja autohtona pasmina Međimurskog konja, gotovo izumrle vrste, na svijetu je ostalo još svega 40 grla.

Iznenađen je bogatom gastronomijom 

– Ovo je pravo blago konjogojstva. Zaista bi bila tragedija da ovako prekrasan konj  nestane. Moramo ga očuvati – apelirao je Fogle. Rado je kušao specijalitete domaće, međimurske kuhinje, poslužena mu je međimurska gibanica, meso z tiblice, crno bučino ulje, heljdina kaša…- Gibanica ima zaista sjajan okus. Moram reći da sam iznenađen bogatom gastronomijom ovog kraja, kao i izvrsnom vinskom kartom. Tko bi rekao da se u ovoj maloj regiji uzgaja preko 20 vinskih sorti, što je dokaz da se i kroz vinogradarstvo može očuvati bioraznolikost, zaključio je Ben Fogle.

Cjelodnevni je posjet zaokružio uspinjanjem na vidikovac na Mađerkinom bregu, s jedinstvenim, ugrađenim orguljama na vjetar.

– Ovaj me posjet Međimurju uvjerio da je vaša regija s pravom certificirana kao Green Destinations – rekao je Ben Fogle svojim domaćinima na odlasku iz zelenog Međimurja.

Izvor: TZ MŽ

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE