10 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Ljerka Cividini nova gradonačelnica Grada Čakovca

Ljerka Cividini (HNS), kandidatkinja koalicije Nezavisne liste Matije Posavca na kojoj su još bili njezin HNS, Demokrati, HSLS i HDSS nova je gradonačelnica Čakovca.

Politička analiza 2. kruga izbora u Čakovcu

Za oko 1500 glasova razlike, slavila je na kraju uvjerljivu pobjedu u 2. krugu nad dosadašnjim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem (SDP). Cividini je dobila 5617 glasova, a Kovač 4141.

Glasovalo je ukupno nešto više od 41 posto birača, što je bio solidan odaziv za drugi krug izbora.

Nakon 20 godina vladavine SDP-a u Čakovcu koja je trajala od 2001. godine (tri mandata Branka Šalamona i dva Stjepana Kovača) došlo je do promjene.

Iako je za promatrače sa strane možda ovo iznenađenje, oni koji su osluškivali bilo građana uoči i za vrijeme ovih izbora mogli su naslutiti da će doći do promjene.

O gradonačelniku Čakovca kao i 2017. godine odlučivao je približan broj birača njih oko 10.000, ali na ovim izborima Kovač je dobio kako u prvom, tako i u drugom krugu, upravo onoliko glasova manje koliko je dobio više pred četiri godine.

Očito se u četiri godine promjenilo biračko raspoloženje u korist njegove protukandidatkinje Cividini koju je snažno podupirao župan Matija Posavec čija je lista već u prvom krugu dobila najveći broj gradskih vijećnika i s tri vijećnika Fokusa s kojima je do sad surađivala ima komotnu većinu.

Ljerka Cividini je ovaj put za razliku od pred četiri godine pomogao još jedan ozbiljan kandidat za gradonačelnika Darko Zver da dođe do 2. kruga i onda je zajedno s njegovim biračima i svima onima koji su prepoznali da može dobiti izbore stigla do rezultata od 5600 glasova koji su joj donijeli pobjedu.

S druge strane Kovač je što se moglo predvidjeti ostao bez mogućnosti da dobije više od oko 4000  glasova, koliko je uostalom bio njegov rezultat u 1. krugu, jer na druge birače osim ‘njegovih’ na biralištima u 2. krugu očito nije mogao računati.

Koje će poteze povući nova gradonačelnica? 

– Ne želim skupljati političke bodove, ne želim se baviti bukvalno politikom, želim biti gradonačelnica grada u kojem se njegovo ime neće poistovjećivati s mojim imenom ili mojim fotografijama, grada u kojem će vladati imena projekata, njihova realizacija i zadovoljstvo građana, rekla je prilikom predstavljanja svoje kandidature za gradonačelnicu Ljerka Cividini. I sada ovu svoju najavu može sprovesti u djelo.

Nakon 10 godina na čelu Županijske uprave za ceste, ali i četiri godina vrlo aktivne oporbene gradske vijećnice, Ljerka Cividini stiže na mjesto gradonačelnice s dobrim iskustvom komunalne i lokalne problematike, kao i vizijom daljnjeg razvoja grada koja je često bila suprostavljena onoj dosadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kovača.

Njezini prijedlozi, kao i ostalih vijećnika HNS-a dočekivani su zadnje četiri godine od strane vladajućeg SDP-a uglavnom ‘na volej’, iako su mnogi od njih bili konstruktivni.

Nakon nekog vremena su čak bili i usvojeni od gradske vlasti, ali prekasno da s njima Kovač poboljša svoj u javnosti inače narušeni imidž da bi osvojio još jedan mandat.

Što donosi sutra u Gradu Čakovcu ostaje za vidjeti.

Zašto je SDP u problemu? 

Ali iz političkog i društvenog aspekta itekako je vidljivo na ovim izborima da je u Čakovcu i Međimurju na površinu isplivala velika boljka cijelog SDP-a, zbog kojeg je inače stranka došla u problem u cijeloj zemlji.

To je da su neki uski privatni i(li) stranački interesi postali važniji od općih i društvenih, odnosno da ideološki već duže vrijeme više nije ‘lijevo’ kako bi trebala biti.

S obzirom da već tri-četiri godine ne poduzimaju ništa da se promjene, onda nije čudno da joj u Zagrebu i šire Možemo preuzima pozicije na ljevici koje je dugo držala, ali i da je i ovdje izgubila značajni dio birača, odnosno da oni koji bi možda i podržali kandidate ‘ljevice’ sada nisu izašli na birališta.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE