Ljubomir Kolarek protiv nastavka koncesije za voćnjak Cirkovljan

voćnjak cirkovljan5
Neizvjesna sudbina voćnjaka Cirkovljan

Sudbina voćnjaka Čehovec mogla bi se razriješiti u narednim danima, odnosno trebalo bi se znati ostaje li i dalje važeća koncesija za zemljište koje je nekadašnje Agromeđimurje potpisalo s ministarstvom ili ide novi natječaj za zakup na koji bi se mogli javiti i preloški poljoprivrednici. Radi se o voćnjacima oko 140 hektara površine koji se proteže lijevo i desno uz cestu Prelog-Donji Kraljevec. Lijevo je voćnjak zvan Čehovec, a desno Cirkovljan. Upravo se voćnjak koji se prostire prema Cirkovljanu neprestano krči i već desetak godina se u njemu siju žitarice i ostale ratarske kulture, čime se krše odredbe ugovora o koncesiji, kažu u Prelogu. I to zemljište Grad Prelog sada hoće dati na natječaj za zakup, dok bi voćnjak kraj Čehovca za sada ostao dosadašnjem zakupcu.

– To zemljište kraj Cirkovljana nam je nasušno potrebno. Ako Agromeđimurje koje ima koncesiju za voćnjake tamo sije žitarice i repicu, tada to mogu i naši ratari, naglasio je nedavno gradonačelnik Kolarek.

Gradonačelnik ne želi potpisati nastavak koncesije

Sporno zemljište proteže se na 80 hektara i prema najavama iz Grada ono bi zadovoljilo 6-7 tamošnjih ratara i stočara. Naime, donje Međimurje, odnosno područje oko Grada Preloga, slovi kao jedno od jačih stočarskih sredina u našem kraju, ali nedostaje okrupljenog zemljišta.

Situacija se počela zahuktavati ili rasplitati kada je gradonačelnik trebao staviti svoj potpis na dodijeljeno zemljište Agromeđimurju, odnosno tvrtkama koje su naslijedile poslovanje na tom zemljištu na kojem su se donedavno prostirali ogromni voćnjaci jabuka. Međutim, Kolarek isto nije učinio već je uputio pismo resornom ministarstvu za raskid ugovora, odnosno da vidi kakve su šanse i mogućnosti po pitanju povrata tog zemljišta, točnije voćnjaka Cirkovljan.

– Ugovor o produženje koncesiju nisam potpisao za što sam dobio i odobrenje ministarstva, objasnio je Kolarek. Sada se samo čeka izvješće inspekcije koja bi trebala utvrditi radi li se doista o kršenju odredbi ugovora o dodijeljenoj koncesiji od strane Agromeđimurja. Mi se svi nadamo pozitivnom rješenju i raskidu ugovora, kazao nam je ovih dana.

U međuvremenu je ministarstvo ipak dalo suglasnost Voćnjaku Čehovec na prijenos koncesije sa bivšeg Agromeđimurja koje kao takvo već ne postoji već se rascijepilo na tri tvrtke: Agromeđimurje Podrum Štrigova, Voćnjak Nedelišće i Voćnjak Čehovec. S time se u Gradu Prelogu ne slažu i gradonačelnik Kolarek isto ne želi prihvatiti, ni potpisati.

Dio zemljišta koji je bio pod jabukama – “odmara”

Što se tiče Agromeđimurja, kao što smo već pisali, predsjednik Uprave društva Agromeđimurje, Damir Cincar rekao je kako su proteklih nekoliko godina dio voćnjaka zbog starosti i nerentabilnosti iskrčili i zemljište ostavili na odmoru, odnosno, prilikom odmora od dugogodišnjih nasada na predmetnom zemljištu uzgajaju se ratarske kulture. U poljoprivrednoj proizvodnji ovaj agrotehnički zahvat je uobičajen. U intenzivnoj voćarskoj proizvodnji optimalni rok za odmor zemljišta je oko tri godine.

– U 2018. godini Agromeđimurje d.d. uložilo je značajna sredstva u voćarsku proizvodnju, od čega preko 50.000 eura  u voćnjak Čehovec i Cirkovljan te oko 175.000 eura u voćnjak Nedelišće. Investicije se nastavljaju i u 2019. godini, a dugoročni plan gospodarenja predmetnim zemljištem je nadosadnja novim kvalitetnim sadnicama sorata koje su tražene na tržištu, napomenuli su također iz te tvrtke. U Prelogu imaju drugačije planove, barem što se tiče voćnjaka koji je djelomično iskrčen i uzgajaju se ratarske kulture.

 

Ostavi komentar