Lidija Bajuk nova je počasna građanka Međimurja odlukom Skupštine Međimurske županije

lidija bajuk
Lidija Bajuk, dobitnica najprestižnije županijske nagrade.

Dodjela najviših priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama vrhunac je proslave Dana Međimurske županije i Spomendana Zrinskih i Frankopana. Održana je na sam dan obilježavanja u petak, 30. travnja u Centru za kulturu Čakovec.

Zbog epidemioloških razloga svečanost je svedena na dodjelu nagrada i glazbene predahe u kojima je nastupio Mirko Švenda – Žiga. S obzirom na to da je godina izborna i da je prethodni mandat Skupštine već raspušten, izostalo je prisjećanje na postignuća u prošloj godini.

Mladen Novak, predsjednik Skupštine u mandatu koji je upravo završen, kazao je: – Unatoč pandemiji našli smo format da uručimo priznanja zaslužnima. Čestitam svim nagrađenima i zahvaljujem na doprinosu koji daju vidljivosti Međimurja u Hrvatskoj i izvan nje.

Nagrade udrugama i pojedincima koje su ostavile svoj trag, iznimno cijenimo, naglasio je župan Matija Posavec. Ova godina je po mnogočemu posebna zbog više obljetnica: 350-te obljetnice junačke pogibije Petra Zrinskog i Krste Frana Frankopana, 10-te obljetnice Spomendana na taj događaj, također 400-te obljetnice rođenja Petra Zrinskog, 20 godina Zrinske garde i 85 godina Matice Hrvatske, kazao je. Dan Međimurske županije čestitam svim građankama i građanima sa željom da nam se županija razvija i raste.

Povelje koje svojom odlukom dodjeljuje župan dobili su Ivan Horvat za postignuća u tehničkoj kulturi. Ivan Fučko, za postignuća u kulturno umjetničkom amaterizmu, koji je 35 godina aktivan u KUD-u Katruža Ivanovec, dr. sc. Zvonko Kovač za postignuća u kajkavskoj književnosti, nagradu je za njega primio prof, I.Pranjić i Košarkaški klub Donji Kraljevec za 50 godina djelovanja.

Nagrade Zrinski koje dodjeljuje Skupština Međimurske županije dobili su ŠRD Mura, za brigu za okoliš i podizanje ekološke svijesti građana, mr.sc. Branko Grabar za postignuća u veterini, Ivan Gradečak, za postignuća u kulturnom djelovanju. Ljudevit Bošćak za promociju kulturne baštine Međimurja i Milorad Šubić za postignuća u poljoprivrednom savjetovanju, nagradu zbog njegove nemogućnosti dolaska na svečanost primila je Ljiljana Kocen, kolegica iz savjetodavne službe.

Lidija Bajuk, dobitnica je najprestižnije županijske nagrade, počasna građanka Međimurske županije. – Počašćena sam nagradom, kazala je. Zavičaj određuje svakog čovjeka, tako je i mene, bez obzira na to što nemam svoju adresu ovdje, osim što ovdje žive moji roditelji i brat. Lijepo je primiti nagradu i počast, međutim one i obvezuju. Kao što je zavičaj utkan u sve nas tako i mi zavičaju dajemo ponajbolje od sebe. Nisam ja jedina, ima još Međimurki i Međimuraca koji su i primili nagrade ili čekaju jer su zavrijedili dobiti nagradu za svoj trud, kazala je Lidija Bajuk. Zahvalila je Društvu Međimuraca u Zagrebu koji su je predložili za nagradu. Nagradu je zaslužila i svojim doprinosom da se međimurska popevka uvrsti na Unescovu kulturnu baštinu.

 

Ostavi komentar