Košarači žele umijeće izrade zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro

Tradicija izrade predmeta od vrbine šibe u Međimurju stara je više od 100 godina. U mjestu Kotoriba nekada nije bilo obitelji koja se nije bavila tim zanatom. Danas je proizvodnja svedena na nekoliko obitelji i košaraše koji pletu na tradicionalan način. Zato žele umijeće izrade zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro, prenosi portal HRT.

Nakon kasnojesenske košnje, vrba se najprije povezuje u snopove. Zatim se klasira i tako pripremljena ide u kotao na deset sati. – Kora otpusti, i moreš ju onda na stroju oguliti dole. Onda ona pošto je bila kuhana, ona je namočena, mora se osušiti, najbolje na suncu, prirodno, rekao je za HRT Boris Pogorelec, vlasnik obrta za košaraštvo, koji je vještinu naučio od svog oca.

– Dok pleteš, šiba ti more puknuti, ti si ju moraš maknuti i staviti drugu šibu kaj bu lepa tak da stroj to ne bi znal i nema na svetu stroja koji bi splel košaru, kaže.

Od vrbine šibe izrađuju se i sjenila za terase. No ipak – korpe i korpice prevladavaju.

U izradi predmeta koriste se kalupi i dizajni koji su stari više stotina godina.

Ove rukotvorine odlaze i put inozemstva, no gospodinu Pogorelcu najdraži je čakovečki sajam gdje ga već svi dobro znaju.

Izvor: HRT.hr

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE