Gabrijel Kovačić: – Nestašica svirača prati i puhačke orkestre jer su mnogi otišli “van delati”

Gabrijel kovačić12_resize
Iako je trombon prvi instrument Gabrijelu Kovačiću, vješt je i u sviranju drugih puhačkih instrumenata

Daleke 1895. godine osnovan je Gradski puhački orkestar Čakovec. Jedine udruge koje su starije od orkestra su pojedina međimurska dobrovoljna vatrogasna društva.

Limena glazba u Međimurju važan je dio amaterskog stvaralaštva. Gradski puhački orkestar Čakovec već gotovo 125 ljeta oplemenjuje svojim raznovrsnim repertoarom mnogobrojne manifestacije. Čakovčani se posebno vesele njihovim mimohodima i nastupima na javnim prostorima. O nadolazećoj obljetnici, aktivnostima i planovima razgovarali smo s Gabrijelom Kovačićem, predsjednikom Gradskog puhačkog orkestra Čakovec. Rodom je iz Ivanovca, a s obitelji živi u Čakovcu. Završio je Glazbenu akademiju u Osijeku, srednju glazbenu školu (trombon). Niz godina radi u obrazovnom sustavu kao učitelj glazbene kulture. Radio je godinu dana u Podturnu, zatim godinu dana u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić u Koprivnici, a sada već šestu godinu radi u OŠ Dr. Ivana Novaka u Macincu. Glazba i pjesma u njegovoj obitelji prisutne su od malih nogu:

– Deda je svirao klarinet, mama je oduvijek lijepo pjevala i bila član zbora i KUD-a. Od 2001. godine član sam Puhačkog orkestra grada Čakovca. Idem i na ispomoć Limenoj glazbi Donji Kraljevec te Limenoj glazbi Ludbreg. Svirao sam i u Big bandu Čakovec, a sada zbog obveza samo u ovom orkestru.

Gabrijel kovačić8_resize
I Gabrijelova kćer rado ponekad dođe s tatom na probu puhača

Građani vole mimohode koje vodi limena glazba

Početkom 2018. godine Kovačić je zamijenio bivšeg predsjednika orkestra Rajmonda Blažića. Mnogo je planova za oživljavanje orkestra. Predstavljeni su na godišnjoj skupštini gdje je uz Gabrijela kao predsjednika potvrđena uprava: Petar Koštarić (tajnik) i Krunoslav Kanižaj (potpredsjednik). Dirigent je Ivan Belovari. Orkestar godišnje ima oko 15 nastupa:

– Rado se odazivamo Dobrovoljnim vatrogasnim društvima kad slave obljetnice. Naši standardni programi su mimohod za veliki i mali Međimurski fašnik, Advent u gradu Zrinskih, Dan županije i mimohod  povijesnih postrojbi. Veseli nas tradicionalni program Na dlanu jezera koji radimo s Teutom i Čakovečkim mažoretkinjama. Sviramo i za najstarije vrtićarce za njihov oproštaj od vrtića te na smotri mažoretkinja. Na kraju godine imamo nastup na Božićnom koncertu u Centru za kulturu. U 2019-toj planiramo dva gostovanja: nastup u Szigetváru te na Trsatu gdje ćemo biti gosti Limenoj glazbi Rijeka. – najavljuje Kovačić.

Gradski puhački orkestar vježba u prostoru Doma amatera

Čakovečki puhači vježbaju u prostoru Doma amatera. Probe su četvrtkom od 20 do 22 sata. Broj članova varira, između 40 i 45.

– Cilj nam je angažirati se na radu s mladima. Nadamo se da će i Glazbena škola imati razumijevanja za nas. Kako i oni imaju sad oformljen puhački orkestar, polaznici više ne moraju dolaziti svirati u naš orkestar kao što je to dosad bilo pa imamo manji priljev svirača mlađeg uzrasta. Mi mladima nudimo i mogućnost besplatnog učenja sviranja. Godišnje dođe dvoje, troje mlađih svirača i ostanu u orkestru. Prije smo više putovali jer su financijska sredstva bila izdašnija. Od Poljske, pa do raznih državnih natjecanja kao što je ono u Novom Vinodolskom, kaže Kovačić.

Za 125 obljetnicu nove odore

Sadašnja svečana odijela za nastup imaju “staž” od 10 godina. Krenulo se u nabavu novih. U suradnji s Gradom Čakovcem nabavit će se nove uniforme. Želja je dizajn i šivanje realizirati s Varteksom, tako da će orkestar za 125 obljetnicu zablistati u novom sjaju. Svečanost će vjerojatno biti u lipnju sljedeće godine u središtu grada.

Nabava i popravak instrumenata

 Orkestar i “muku muči” s nabavom novih instrumenata, ali Kovačić ima dobre vijesti:

– Imamo nekoliko instrumenata koje je kupio Grad Čakovec. Više od 60% instrumenata je privatnih i sami ih nosimo na popravke. Servis je skup, a radi se u Zagrebu i Varaždinu. Prijavili smo projekte Gradu Čakovcu za potporu financiranja novih instrumenata te popravak postojećih. Grad nam je obećao donaciju za nabavu bubnjeva Yamaha. Postojeći su stari više od 20 godina, a novi bi prema najavi trebali stići za mjesec dana. Naš rad podupire i Međimurska županije kao i Turistička zajednica Grada Čakovca. Otvoreni smo i za donacije od strane gospodarstva. Najviše nas vesele nastupi i putovanja. Naše prijateljstvo, druženje i zabava je ono što nas motivira dolaziti na probe i svirati. Repertoar prilagođavamo koncertima, a program osmišljava naš dirigent.

Stjepan Vrbanec najvremešniji je član orkestra

 Od osnovnoškolaca do umirovljenika

Lepeza godišta članova orkestra kreće se od osnovnoškolaca do umirovljenika. Najvremešniji je Stjepan Vrbanec iz Nedelišća (77 godina). Glazbom se bavi od 1959. godine. Deset godina je svirao u Varteksovoj limenoj glazbi, a 1994. godine se pridružio čakovečkom orkestru. – Koliko mi zdravlje služi toliko dolazim, uz smiješak kaže Stjepan.

Dio orkestra je i obitelj Koštarić koja živi u Mihovljanu. Supružnici Mirjana i Petar Koštarić sa sinom Ivanom. Kćer je još mala, ali zasigurno će za koje ljeto i ona obiteljskim stopama. Ivan je između ostalog i polaznik osnovne muzičke škole. Prošle godine je bio na natjecanju s trubom i osvojio je prvu nagradu.

Dio orkestra je i obitelj Koštarić. Supružnici Mirjana i Petar sa sinom Ivanom

Dok je zdravlje dobro, svirat ćemo i dirigirati

Dirigent Ivan Belovari zadovoljan je atmosferom na probama. Požalio se jedino na nedostatak svirača:

– U zadnje vrijeme nas puno fali jer su dečki otišli raditi u Njemačku i Austriju. Pozvao bih kao voditelj svakoga tko želi svirati u orkestru, neka dođe, neka nam se pridruži.

Belovari vodi orkestar od 1994. Od svoje 15 godine je non-stop u društvu s trubom. Zasićenje ako i dođe, brzo mu prođe. Dok bude zdravlja, dirigirat će.

Dirigent Ivan Belovari poziva mlade svirače u orkestar. Mogu besplatno učiti svirati

foto: Zlatko Vrzan

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar