FOTO: Vlado Kreslin i otac Milan rođeni Preložanin poetičnom svirkom zasuzili oči publike

Vlado i Milan Kreslin
Sin i otac, Vlado i Milan Kreslin zajedno na pozornici Centra za kulturu Rudar u Murskom Središću

Prvorazredni glazbeno-umjetnički doživljaj povodom obilježavanja Međimurskog dana rijeke Mure kao domaćini osigurali su Javna ustanova Međimurska priroda i Grad Mursko Središće. U Centru za kulturu Rudar gostovao je ove srijede, na Dan rijeke Mure (18. travnja) slovenski kantautor Vlado Kreslin sa svojim glazbenim programom Poezije koji je između ostalog i gorljivi zagovornik očuvanja prirodnih ljepota rijeke Mure. Nije slučajnost što kao rođeni Prekmurec (Beltinci) gotovo u svakoj trećoj svojoj pjesmi tekst i glazbu posvećuje upravo rijeci Muri i tom našem zajedničkom podneblju.

Osobitost Kreslinovom programu daje i nastup njegovog devedesetogodišnjeg oca Milana koji je oduševio svirkom i pjesmom sve posjetitelje koji su ispunili dvoranu Centra gotovo do posljednjeg mjesta. Vrijedna spomena je i činjenica kako je Milan Kreslin upravo uz 90 rođendan objavio svoj prvi samostalni album nazvan “Milan Kreslin”. Na njemu je sedam tema, koje pjeva sam ili u duetu sa sinom Vladom Kreslinom. Publiku je oduševio posebice pjesmom Daj mi Micka peneze nazaj.

Kreslinove poetične izvedbe pjesama Namesto koga roza cveti, Od višine se zvrti, V meglicah nad mursko vodo, S Mure na more Jadransko dirnule su srca i duše publike i nerijetko se u oku posjetitelja koncerta zaiskrila suza od naviranja od emocija. Bio je to neopisivo dojmljiv sklad vokala, glazbe, teksta i izvedbe. Duhotive Kreslinove zgode i poezije između glazbenih točaka dodatno su začinile ovaj osobit umjetnički program koji će se dugo pamtiti.

Vlado Kreslin Dan Mure koncert (20)

– Jednostavna dubina i širina života u riječi, stihu i oktavi tekla je jučer dvoranom Centra za kulturu Rudar. Na oko i na uho jednostavnu, a u svemu svjetski veliku jednadžbu života rješavali su otac i sin Kreslin, zadivljujuće u komunikaciji duhovito, a u glazbi virtuozno. Iako se slavio Međimurski dan Mure, istinski se slavila večer duha, prijateljstva i umijeća življenja. Najkraće rečeno – oče in sin Kreslin u koncertnih sat i pol programa prepričali su nam i prepjevali Muru, Prekmurje i Međimurje i minulih 100 godina isprepletenih života načinom koji je zadivio, rasplakao i gotovo rasplesao dvoranu. U stotinama djelića večeri sve se moglo simbolikom vode i narave razumjeti ili pak cjelinu obuhvatiti, a u mnogim stihovima, bez obzira na granice, sebe ili dijelove vlastitih života prepoznati. Kreslini su, u možda neponovljivom scenskom izdanju, kao Mura mirno, ali moćno i duboko tekli, a o esenciji života sve stihovima “Svi su venci vejli” i gitarama rekli. impresije su jednog od posjetitelja koncerta, a potpisali bi ih svi koji su doživjeli ovi možda neponovljivu večer.

Uvodničar programa bio je Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda. Riječi dobrodošlice svima uputili su gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak i zamjenica župana Sandra Herman koja je istakla kako će sav prihod od prodanih ulaznica ići kao potpora Međimurskoj zakladi za obrazovanje Dr. Vinko Žganec.

foto: rr

 

Ostavi komentar