Čuvajte se Kaolduša i njegovog klanjca 

Kaolduš, opasno mitsko biće iz pučke predaje koje je Ignac Šardi ponovno oživio u svojoj posljednjoj knjizi Međimurski spominki, zahvaljujući njemu opet je aktivno.

Naime na staroj preši u kleti na Balogu, brijegu između Selnice i Donjeg Koncovčaka, pronađen je zapis Kaolduš 1574, što bi po to staroj predaji trebalo biti mjesto i godina rođenja ovog bića iz dječjih i ne samo njihovih noćnih mora.

Mijenjoliki stvor koji je po potrebi mogao uzimati ljudski oblik te je strasno otimao mlade djevojke kojima se kasnije gubio svaki trag, operirao je u klanjcu podno Baloga.

Činio je i druga nedjela zbog čega je stradavalo lokalno stanovništvo na području tadašnje selničke župe koja je obuhvaćala veliki prostor uključujući Mursko Središće.
Zbog njegovog okrutnog skončanja njegov se duh i dan danas pojavljuje i unesrećuje prolaznike u okolnim mjestima i sve do Mure.

Zbog čega je to tako, možete doznati na licu mjesta. Na kleti u kojoj se Kaolduš rodio u subotu postavljena je tabla koja opisuje strahote koje je Kaolduš počinio i poziva prolaznike na oprez. Naročito ako se u okolici klanjca nađu za vrijeme vlažnih jesenskih i zimskih dana kada klanjec osjeća potrebu da vas prigrli sebi.

Klet je danas u vlasništvu Mladena Žganca, a on o svemu nije previše znao dok Ignac Šardi nije pronašao zapis na stražnjoj strani njegove prastare preše. Preša je bila obnavljanja, no srećom osnovna građa se nije dirala.

Detaljnije opise potražite u spomenutoj knjizi, no nemojte se začuditi ako kasnije prepoznate njegova nedjela i kod svoje kuće. Jer kako kruže priče, nikada on nije nigdje niti otišao, već je ostao tu tražeći svoju glavu, nekad tiho nekad silovito s jakim hukom vjetra.

A možete provjeriti i kod svojih starijih ukoliko su iz tog kraja je li njima Kaolduš kada pokvario kola, istjerao prasce ili čak i zapalio kuću.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE