Kako smo u Međimurju od velike nezaposlenosti u kratko vrijeme stigli do nedostatka radnika

Domaći i strani radnici rame uz rame naša su stvarnost.

No, iako svjedočimo svakodnevnom odljevu naših radnika u inozemstvo, broj zaposlenih povećao se i kod domaćih poslodavaca.

Međimurski poduzetnici su unatoč pandemiji u odnosu na prošlu godinu povećali broj zaposlenih za 467 radnika. U našoj županiji sjedište ima 3.547 poduzetnika koji su prošle godine ukupno zapošljavali 28.768 radnika u tzv. realnom sektoru. Zbrajajući realni i javni sektor, u Međimurskoj županiji je danas preko 42.000 zaposlenih.

Frustracija zbog velike nezaposlenosti u Međimurskoj županiji nakon raspada velikih poduzeća prati nas do danas kao i strah da će se to ponoviti. Još uvijek pušemo na hladno premda smo stigli do obrnutog procesa, nedostatka radnika. Kao da ne vidimo novu rupu – ispražnjenu burzu rada. Paradoksalno je da je u Međimurskoj županiji trenutno 1852 nezaposlenih osoba, a istodobno naše gospodarstvo vitalnim drži više od 2000 uvezenih radnika.

No, ono što je predmet našeg istraživanja je gdje su posao našli ljudi iz malih sredina, a naročito  trima općinama u kojima se dogodio drastičan pad nezaposlenosti. Kamo su otišli, što rade građani koji su nestali s popisa nezaposlenih?

Više na tu temu pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 31. prosinca.

 

Ostavi komentar