JAVNO PREDAVANJE: Kako izgleda budućnost svemira i ljudskog roda?

U subotu ,19. siječnja, s početkom u 19 sati , u prostorijama  Tehnološko-inovacijskog centra u Čakovcu održat će se popularno predavanje ”Budućnost svemira i ljudskog roda“.

Predavanje organiziraju MIS Strahoninec i MIK ČAkovec u sklopu projekta Centar izvrsnosti iz područja informatike- faza I.

Gpst predavanja je poznati hrvatski fizičar dr. sc. Ivica Puljak, redovni profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Dr. sc. Ivica Puljak 2012. godine vodio je jedan od timova koji su otkrili Higgsov bozon, što je jedno od najvećih otkrića u fizici posljednjih desetljeća. Osim istraživanjem, dr. Puljak je redoviti profesor, političar, govornik, a bavi se i popularizacijom znanosti.

U svojim predavanjima dr. Puljak priča o znanstvenim dokazima, teorijama i tezama o postanku svemira, odgovara na vječna pitanja te predviđa budućnost ljudskog roda temeljem statističkih podataka o razvoju Zemlje i čovječanstva.

 

Kratki opis predavanja:

Budućnost cijelog svemira nije baš blistava, diplomatski rečeno. Nediplomatski, to je najtužnija priča ikad ispričana. Svemir će, sudeći po sadašnjim kosmološkim spoznajama, završiti u hladnoj smrti, kada će svaki atom biti beskonačno mnogo udaljen od bilo kojeg drugog atoma i nestat će bilo koji oblik inteligencije u svemiru. Ovaj dio svemira također ne očekuje baš blistava budućnost, to je tek mrvicu manje tužna priča. Ali je zato bliska budućnost poprilično blistava: već nekoliko stotina godina ljudski rod napreduje i vrlo vjerojatno će se tako i nastaviti. Ako ekstrapoliramo napredak čovječanstva iz zadnjih 50 u blisku budućnost, u sljedećih 100-tinjak godina možemo očekivati da na svijetu više neće biti niti gladnih niti siromašnih niti nepismenih ljudi, a vjerojatno će se nastaviti trend poboljšanja uvjeta života za većinu ljudi na Zemlji. Naravno, nije sve idealno. Mi danas živimo u svijetu ubrzanja, kada se puno stvari oko nas odvija izuzetno velikom brzinom, a tu su još izazovi klimatskih promjena, umjetne inteligencije, globalizacije i općenito brzog napretka tehnologije. Od naših odgovara prema tim izazovima ovisit će bliska i dalja budućnost ljudskog roda. Kako se najbolje suočiti sa svim ovim izazovima, hoćemo li i kada ćemo razviti umjetnu inteligenciju koja bi nas mogla zamijeniti, hoćemo li uspjeti postići da se ciljevi ljudskog roda poklope s ciljevima te umjetne inteligencije, je li budućnost čovječanstva u samouništenju ili proširenju na druge zvjezdane sustave, samo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati odgovoriti u ovom predavanju, kao podloga i poticaj za diskusiju koja će uslijediti.

Ostavi komentar