Indija želi ulagati u našu ekološku poljoprivredu

Prošlog tjedna održana je međunarodna konferencija i sajam Biodinamička poljoprivrede u Indiji na kojoj je sudjelovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović. Hrvatska delegacija, predvođena veleposlanikom RH u Indiji, njegovom ekselencijom Petrom Ljubičićem, te ravnateljicom Centra dr. Rudolfa Steinera, mr. sc. Dijanom Posavec upoznala se s najnovijim trendovima u biodinamičkoj poljoprivredi i ekološkoj poljoprivredi u svijetu, agrobiz.hr

Delegacija je u New Delphiju boravila na poziv Biodynamic Association India, ureda IFOAM-a te certifikacijske kuće Demeter Internationala.  Tijekom boravka potpisan je i Memorandum o suradnji između spomenutih organizacija i Centra dr. Rudolf Steiner, koji će iduće godine biti partner ovim organizacijama te organizatora slične konferencije i sajma u Hrvatskoj.  

Hrvatska je imala zacrtani cilj da do 2020. godine dođe do šesto posto površina pod ekološkim uzgojem, zbog čega smo kroz iskustvo ovih međunarodnih organizacija željeli vidjeti koje su potencijalne mogućnosti za investiranje partnera iz Indije u hrvatsku ekološku poljoprivredu. Jedan od ciljeva posjete je bio i to da Hrvatska dobije mogućnost korištenja svjetski priznate Demeter certifikacije, kako bi pomoću nje pojeftinili našim ekološkim poljoprivrednicima, proizvođačima i prerađivačima cijenu biodinamičkog certificiranja te posredno time i cijenu krajnjeg proizvoda koji bi i tako postali dostupniji krajnjim korisnicima, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović. 

Indija je država koja u svijetu ima najveći broj ekoloških proizvođača, a odmah iza nje su Uganda i Meksiko. Čak 55 posto stanovništva Indije se bavi poljoprivredom, a riječ je o oko 0,7 milijardi ljudi. Zanimljivo je da Indija nema poreza za farmere, a još je zanimljivije da gotovo svaki političar Indije ima svoju farmu, iznio je zanimljivosti s konferencije Jakopović. 

 – RH je mala zemlja, s malom ekološkom poljoprivredom, no uz visoki stupanj certifikacije, ekološka poljoprivreda može biti sigurno puno dohodovnija za farmere od ovakve kakva je danas, smatra Jakopović.

Za investiranje u hrvatsku ekološku poljoprivredu zainteresirane su pojedine indijske kompanije i investicijski fondovi. Jedan od čelnih ljudi kompanije Capital Group, Arvind Kapur je hrvatskoj delegaciji prezentirao plan za moguće ulaganje ove kompanije i investicijskog fonda specijaliziranog za ulaganje u poljoprivredu, u hrvatsku proizvodnju. 

 – Ova kompanija u svom vlasništvu ima lanac pizzeria i bave se financijskim ulaganjem u poljoprivrednu proizvodnju, a u Hrvatskoj, prema njihovoj analizi i procjeni, postoje ogromni potencijali za investiranje u proizvodnju crvenog i bijelog luka, rajčice i drugog sličnog povrća, istaknuo je Jakopović.  

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE