Imendan danas slave Rita, Helena, Renata, Jagoda i Jelka

Na današnji dan 22. svibnja prema katoličkom kalendaru imendan slave Rita, Helena, Renata, Jagoda i Jelka. Svima koji slave želimo sretan imendan!

Značenje imena Rita

Rita je žensko ime izvedeno od imena Marita. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje.

Značenje imena Helena

Helena je žensko ime grčkog porijekla, prema grčkoj riječi hēlios što znači sunce, sunčeva svjetlost, sunčeva zraka, u prenesenom značenju znači blistava, sjajna, ljepotica.

Klasično ime čija popularnost ne blijedi, značenje „ona koja zrači svjetlošću“ savršeno opisuje jednu od najljepših žena na svijetu prema legendi, lijepu Helenu poznatu i kao Helenu Trojansku.

Značenje imena Renata

Renata je žensko ime latinskog porijekla. Ime je nastalo od latinskog renatus što znači ponovo rođena, preporođena. Muški oblik ovog imena je Renato. Drugi oblik je Rene, Renea.

Značenje imena Jagoda

Jagoda je žensko ime domaćeg porijekla pri čemu je naziv istoimene biljke uzet za osobno ime ime. Muški oblik ovog imena je Jagod. Drugi oblici ovog imena su Jaga, Jagodina, Jagodinka i Jagodica.

Značenje imena Jelka

Jelka je žensko ime domaćeg porijekla. Ime je nastalo od naziva zimzelenog drveta jele koji je uzet za osobno ime. Ostali oblici ovog imena su Jelika, Jela i Jelica.

Izvor: Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE