Humanitarac velikog srca iz Selnice: Krv dao 153 puta!

Josip Munđar iz Selnice

Na prvom mjestu po broju dobrovoljnog darivanja krv u Međimurskoj županiji nalazi se Josip Munđar iz Selnice. Posljednji je put to učinio 23. kolovoza 2018. godine, i to je ujedno bilo njegovo 153. darivanje, što ga svrstava i u sam vrh darivatelja krvi u cijeloj Hrvatskoj. Iza njega se na drugom mjestu nalazi Dragutin Kovač iz Pribislavca koji je krv dao 137 puta i Krešimir Ivanec iz Čakovca koji je to učinio 115 puta.

S druge strane, što se tiče žena, u Međimurskoj županiji Vera Lipović iz Čakovca najviše je puta dobrovoljno dala krv, čak 68 puta. Spomenka Dobranić iz Nedelišća i Katarina Zvošec iz Čakovca nalaze se na tablici tik iza nje. Obje su dosad krv dale 66 puta.

Ovom prilikom posjetili smo međimurskog rekordera u davanju krvi Josipa u njegovoj obiteljskoj kući koja se nalazi u neposrednoj blizini crkve svetog Marka u Selnici. Trenutno je u invalidskoj penziji, a krv je prvi put dao kada je napunio 18. godinu.

Josip Munđar iz Selnice rekorder je po pitanju davanja krvi u Međimurju, ali i Hrvatskoj

Osjeća se kao leptir kad daruje krv

– Jednom kad se navikneš da daješ, onda te sama podsvijest tjera da daješ opet i opet. Ako ne dajem krv, postanem živčan. Nakon što dajem krv, osjećam se kao leptir – opisao nam je svoje osjećaje Josip, koji je za svoj nesebični čin do sada primio nekoliko priznanja, između ostalog  i red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske koji mu je uručio bivši predsjednik Stjepan Mesić.

– Od Međimurske županije nisam još dobio ništa. Malo mi je to žalosno što ne mogu ništa dati svim onima koji su više od 100 puta dobrovoljno dali krv. Mogli bi nam dati priznanje da bar malo imamo nekakvu uspomenu. Kad bismo htjeli, mogli bismo nešto napraviti za nas – istaknuo je u razgovoru Munđar i dodao da bi volio kad bi mogao dobiti na poklon kartu za besplatno parkiranje u Čakovcu.  

Njegova je krv do sada mnogima pomogla, a tim više što je vlasnik grupe 0 negativ koja svakome odgovara. Sa svojim akcijama ne misli prestati. Krv će davati, napomenuo, sve dok ga zdravlje bude poslužilo.

Ostavi komentar