HSU najavio potpisivanje peticije kako bi se podigao cenzus za besplatno dopunsko osiguranje

HSU

Od 15. studenog kreće potpisivanje peticije i prikupljanje potpisa na području cijele Hrvatske. Kod svakog usklađivanja mirovina deseci tisuća umirovljenika zbog prekoračenja prihodovnog cenzusa gube pravo na oslobođenje od plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja. Taj cenzus je postavljen još 2004. godine na iznos od 1939 kuna za samca, a 1516 kuna za člana kućanstva. Traže da se tako utvrđeni cenzusi usklađuju 1. siječnja svake godine. – Punih 15 godina cenzus se nije mijenjao, a troškovi život itekako rasli. Obećanja od raznih političara i ministara su priznanje da problem postoji, a negiranje dokaz nebrige i političke neodgovornosti, ogorčeni su umirovljenici.

Tim povodom je u zgradi političkih stranaka u Čakovcu održana konferencija za novinara Županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika na kojoj su o problemima umirovljenika koji su izgubili pravo na besplatno dopunsko osiguranje govorili Valentin Kočila i Zlatko Marciuš, potpredsjednik županijske organizacije, član Predsjedništva HSU na nacionalnoj razini i predsjednik općinske organizacije HSU Nedelišće.

Traže da se prihodovni cenzus temeljem kojeg osigurane osobe ostvaruju pravo na plaćanje premije iz sredstava državnog proračuna poveća na 1830 kuna mjesečno za člana kućanstva i na 2340 kuna mjesečno za samca.

Svi koji će dati potpis na peticiju koju osigurava Hrvatska stranka umirovljenika podržat će povećanje cenzusa koji se nije mijenjao 15 godina, a troškovi života su itekako povećani. Jednako tako, potpisom peticije izrazit će se protivljenje poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Kako država izigrava umirovljenike

Evo primjera kako država svojim postupanjem izigrava umirovljenike. Primjerice, bračni par umirovljenika koji živi od mirovine koja iznosi 3000 kuna, ispod su cenzusa i država im podmiruje troškove dopunskog osiguranja. Nakon smrti partnera preživjeli supružnik s 2100 kuna mirovine prelazi zadani cenzus od 1939 kuna za samca i u novonastalim okolnostima mora plaćati policu. Država je u ovom slučaju profitirala tako da se riješila obveze plaćanja dviju polica koje je do tada plaćala.

Kad je oboje supružnika bilo živo, zbog cenzusa od 1516 kuna po članu kućanstva imali su pravo na besplatno dopunsko osiguranje zbog mirovine od 3000 kuna.

Ostavi komentar