Degustacija jedinstvenih vina Marka Cmrečnjaka: Nepoznato, ali nezaboravno užitno!

Prilikom jednog gostovanja u vinariji Vlade Krauthakera, našeg je Međimurja sin više onako usput izgovorio kako se istinski vinar ne može ostvariti ako godišnje ne realizira bar desetak pokusa, pokušaja ili eksperimenata s vinom. Preduvjet za to je da imate viziju, vrijeme, „sirovinu” i tehnološko prostorne mogućnosti.

Mnogo je vinara kojima je primarno poslanje komercijalna proizvodnja i što brži plasman vina na tržište. Mala, doista malobrojna je skupina vinarica i vinara koji se dnevno propitkuju i imaju potrebu da nadvise sami sebe od berbe do berbe, a prilika za to ukazuje se samo jednom godišnje.

Marko Cmrečnjak je bespogovorni predvodnik te male skupine u Međimurju. Vrlo zorno i argumentirano potvrdila je to večer predstavljanja tek nekih zanimljivih ostvarenja koja nikada neće doći na police marketa i restorana, kreiranih samo za sebe, u namjeri da budu onaj presudni faktor odluke s kakvim bi se vinima moglo izaći pred publiku. Marko je predstavio vina koja ga potvrđuju kao autora, ali vina koja se neće prodavati.

Auditorij koji se u vinoteci Cmrečnjak okupio pri pozdravu i razlazu imao je samo jedno pitanje: Marko – kada i za koje novce mi ta vina možemo kupiti!?? Takvo pitanje je najkorisnija poruka vinaru, iskrena potpora i ohrabrenje.

Nakon desetog vinskog uzorka poslužen je Markonjak, vinjak u nastajanju, u trećoj godini zrenja koji je na najefektniji način zaključio večer koju su obojila izuzetna vina, komentari, duhovite upadice, sjajno raspoloženje degustatora, bogati tanjuri i glazbeni ritmovi koje je ponudila DJ [ANA]. Moderaciju i tehnički suport potpisao je studio Reci Da.

Tekst: Ivan Goričanec
Foto: Denis Perčić

Predstavljena vinska lista:

1. POLARIS 2013′
– 10 godina odležavanja na kvascima (RR i Pušipel)
– suho, 12,0 % alk.

2. RAJNSKI RIZLING 2021′
– 2 tjedna maceracije; 2,5 godine odležavanje u 2000 lit. bačvi (akacija) minimalni SO2
– suho, 12,0 % alk.

3. PUŠIPEL XTREME 2021′
– 2 tjedna maceracije; 2,5 godine odležavanje u rabljenoj barique bačvi, minimalni SO2
– suho, 12,5 % alk.

4. CHARDONNAY CMR 2022′
– 8 mjeseci u novoj barique bačvi
– suho, 13,0 % alk.

5. CMR – TRAMINAC CRVENI 2022′,
– 2 tjedna maceracije, godinu dana u 500 lit. Bačvama
– suho, 13,0 % alk.

6. SAUVIGNON 2017′
– vrhunsko, Decanter srebro
– suho, 12,0 % alk.

7. GRAŠEVINA 2015′
– vrhunsko, 13,4 % alk.
– suho, zadnja buteljirana graševina iz podruma Cmrečnjak

8. RAJNSKI RIZLING 2004′
– vrhunsko vino, kasna berba, 11,7 % alk.

9. CUVEE KRČE 2008′
– vrhunsko, polusuho, 13,5 % alk., kupaža Traminca, Rajnskog Rizlinga i Chardonnaya

10. MERLOT MAĐERKA 2017′
– vrhunsko, suho, 13,0 % alk., prva berba s Mađerke

Marko Cmrečnjak, Vinarija Cmrečnjak, Vinoteka Cmrečnjak, Sveti Urban, Sv. Urban 273, Štrigova, Međimurje, www.cmrecnjak.hr
Koncept Ivan Goričanec & Denis Perčić & Marko Cmrečnjak & Studio Reci Da, FT: Denis Perčić, DJ [ANA] Travanj 2024′

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE