217 vrsnih vina iz Hrvatske i Slovenije pristiglo na Međunarodno ocjenjivanje vina u Štrigovi

U kuriji Terbotz 3. i 4. svibnja 2022. godine održat će se 6. po redu Međunarodno ocjenjivanje vina. Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova, dok su suorganizatori Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae“, Međimurska županija te Ministarstvo poljoprivrede; Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Po šesti put pod predsjedanjem dr. sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke koji će se natjecati u dvije grupe gdje će se i dodijeliti 6 šampiona. 

Šampione kvalitete dodjeljujemo u grupi „A“ vina sorte pušipel, moslavac, furmint, šipon i to šampiona kvalitete za vina redovite berbe te šampiona kvalitete vina predikatnih berbi

Šampione kvalitete dodjeljujemo u grupi „B“ – vina ostalih sorti za vina redovitih berbi te vina predikatnih berbi. 

Pošto je prijavljeno više od 5 uzoraka crnih, odnosno crvenih vina dodijeliti ćemo šampiona kvalitete i za crna odnosno crvena vina te za pjenušava vina kojih je ove godine prijavljeno 7. 

Na ocjenjivanje vina pristiglo je impozantnih 217 vrsnih uzoraka iz Hrvatske i Slovenije. Očekivano najviše pristiglih uzoraka je sorte Sauvignon bijeli (42) te Pušipel, moslavac, šipon (34). Uz bok Sauvignonu i Pušipelu su Rajnski rizling (27), Muškat žuti (26), Graševina (25). Na ocjenjivanje vina pristiglo je 18 različitih sorti vina.

U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina najbolje ocjenjenom Sauvignonu po prvi puta će se dodijeliti posebno odličje „NAGRADA FRANJO LEBAR“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj.  

Kao i prošle godine svaki proizvođač vina dobit će uz diplomu i kompletnu ANALIZU vina FTIR metodom koju je besplatno napravio Horvat Željko i tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o. iz Varaždina, kojemu najiskrenije zahvaljujemo na pomoći. 

  • Raduje me što se ocjenjivanje vina održava po 6. put u našoj općini, a još više me raduje što nam svake godine dolazi sve više novih proizvođača i time dokazuju kvalitetu i ozbiljnost našeg ocjenjivanja vina. 

Ove godine najbolje od najboljeg bira sljedeća ocjenjivačka komisija: 

doc. dr. sc. Darko Preiner, dr. sc. Ivana Puhelek, Goran Marmilić, dipl. ing. agr., Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Andreja Brglez, univ. dipl. inž., Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Zdenko Ivanković, dipl. ing. agr., Robert Brkić, dipl. ing. agr.

Odličja šampionskim vinima biti će uručena na otvorenju Festivala pušipela, 13. svibnja u 14:00 sati. 

Ostavi komentar