OPĆINA PRIBISLAVEC Zajedništvo i ulaganje u mlade nit vodilja prema još kvalitetnijem životu

Općina Pribislavec veliku pozornost posvećuje u praćenju odgojno-obrazovnih ustanova na području općine. Na području općine usluga predškolskog odgoja dostupna je u Dječjem vrtiću Žibeki koji je u privatnom vlasništvu. Vlasništvo objekta je općinsko i tijekom 2016. godine je obnovljen, dok je ove godine kandidirana druga faza obnove koja podrazumijeva proširenje vrtića i uređenje dječjeg igrališta.

Na inicijativu vijećnice Martine Kneklin i uz podršku vijećnika Elvisa Horvata, Kristijana Mihalica, Slave Toplek, Gordane Žganec i Dragutina Prprovića načelnica Ivačić i zamjenik Kamenić predvidjeli su proračunska sredstva i podržali na usvajanje Općinskom vijeću povećanje općinskog udjela u ekonomskoj cijeni vrtića i rasteretili donekle roditeljski budžet. Djeca s područja općine Pribislavec obuhvaćena su u predškolskim ustanovama: DV Cvrčak šestero djece, DV Tikvica troje djece, DV Loptica jedno dijete, DV Zvjezdica jedno dijete, DV Sv. Male Terezije dvoje djece, DV Dječja mašta šestero djece, DV Cipelica petero djece i najviše u DV Žibeki – šezdesetšestero djece. Ukupno je predškolskim programom obuhvaćeno 90 djece. Navedene dječje ustanove roditeljima pružaju programe zbrinjavanja: jaslice 10 sati, jaslice 6 sati, vrtić 10 sati i vrtić 6 sati. Općina Pribislavec za ovu 2018. godinu u proračunu je predvidjela 760.000,00 kuna u praćenju i subvencioniranju predškolskog programa.

U programu predškole koji se provodi u programu Osnovne škole Vladimira Nazora broj djece je 33 polaznika predškolskog uzrasta. Program predškole obuhvaća djecu koja se u okviru određenih sati pripremaju za narednu školsku godinu.

Na području općine djeluje jedna osnovna škola, Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec koju u školskoj godini 2017./2018. pohađa 275 učenika. OŠ Vladimira Nazora djeluje u dvorcu grofa Feštetića koji datira iz 1870. godine, a za potrebe škole prilagođen je dvorac koji se nalazi pod zaštitom kulturno-povijesnih spomenika Republike Hrvatske. Samim time, zbog starosti i dotrajalosti objekta te nedostatka prostora za rad, nastava se odvija u dvije smjene (bez produženog boravka), a nastava tjelesne kulture u obližnjem Domu kulture. Zbog svega navedenog, u 2015. godini pokrenuta je izgradnja nove škole i sportske dvorane koja će omogućiti manje razredne odjele, jednosmjensku nastavu i produženi boravak te održavanje tjelesnog odgoja u adekvatnim prostorima, čime će zadovoljiti pedagoški standard. Kada se promatra broj učenika prema nacionalnosti, u svakoj promatranoj godini od 2013. pa do danas, veća je zastupljenost učenika romske nacionalne manjine u odnosu na učenike hrvatske nacionalnosti. Prema relevantnim statističkim podacima, ukazuje se na podatak da se znatan broj djece s područja Pribislavca upisuje u druge osnovne škole na području Međimurske županije. U suradnji Međimurske županije, ministarstva i Općine putem sredstva državnog proračuna završit će se izgradnja zgrade osnovne škole.

Zahvaljujući Ženskom odbojkaškom klubu Kaštel, nogometnom klubu Polet, Teniskom klubu Pribislavec, udruzi Sport za sve, ali i ŠRD-u Sunčanica, Općina Pribislavec može ponijeti epitet i jedne od najsportskiji općina u Međimurju. Odbojkašice tako u svom 22-godišnjem radu i djelovanju okupljaju mnogobrojne djevojke koje se natječu u rangu od onih najmlađih pa sve do seniorske ekipe koja nastupa u 2. A Hrvatskoj odbojkaškoj ligi Centar, gdje postižu odlične rezultate. Rad ŽOK-a Kaštel prožet je tijekom cijele godine bez obzira na trajanje sportske sezone. U ljetnim mjesecima organizira se mala škola odbojke, a prava poslastica za sve ljubitelje odbojke je turnir odbojke na pijesku, popularna ‘Pješčana oluja’, koja ove godine slavi svoju dvadesetu obljetnicu.

Nogometni klub Polet osnovan je 1958. godine, a danas je član 1. međimurske nogometne lige, dok se na njegovim nogometnim terenima tijekom ljeta održava popularna Pribislavijada, jedan od najdugovječnijih malonogometnih turnira. Za ljubitelje visina dolazak u Pribislavec je također odličan potez jer ovo je jedina međimurska općina na čijem se području nalazi sportski aerodrom. Mjesto je to na kojem se svake godine održava jedan od najvećih aeromitinga u Republici Hrvatskoj. Značajan doprinos u razvoju kulturnog života kroz svoje djelovanje daje i KUD KAŠTEL, u kojem je posebno posvećena pažnja u radu s mladima, odnosno osnovnoškolcima.

Isto tako već niz godina unutar KUD-a djeluje i kazališna amaterska družina. Za sigurnost u zaštiti od požara, ali i drugih nepogoda u općini Pribislavec brinu članovi tamošnjeg DVD-a koji je osnovan davne 1921. godine. Tijekom godine članovi DVD-a Pribislavec odrađuju po nekoliko uspješnih radnih akcija, a u nizu aktivnosti DVD Pribislavec organizira i predavanja o preventivnim mjerama zaštite od požara učenicima šestih i sedmih razreda OŠ-a Pribislavec. Svoj udio u stvaranju kvalitetnijeg života u ovoj općini imaju i ostale udruge poput EKO Zone Pribislavec koja kvalitetno brine o zaštiti i unapređenju okoliša Općine, Udruge umirovljenika, Udruge kreativaca, Podružnica udruge umirovljenika, UDVDR podružnica Pribislavec kao i Krovna zajednica Roma Hrvatske. Kada je riječ o vjerskom i duhovnom životu, žitelji se okupljaju i djeluju u radu Župe svetog Florijana koja je utemeljena 1999. godine. U svetištu današnje župne crkve sv. Florijana nalazi se slika ulje na platnu sv. Florijana čiji je autor nepoznat, ali se zna kako je ona dar grofa Feštetiċa.Povećanje broja turista u Međimurskoj županiji od velikog je značaja i za općinu Pribislavec, stoga intenzivno provode razvojne i turističke inicijative kako bi se poboljšala ponuda cijelog područja kako za sve sumještane, tako i za sve goste dobronamjernike. Izuzetan potencijal u razvoju turizma predstavlja i područje zračne luke, odnosno sportskog aerodroma, kao i dvorac Kaštel koji će se prenamijeniti nakon što otvore novu školu. Zajedno vjerujemo u iste stvari, a to je boljitak, napredak i dobrobit svih nas u Pribislavcu, kaže općinska načelnica Višnja Ivačić.

Ostavi komentar