Burna sjednica Općinskog vijeća u Pribislavcu, predsjednik Ladić i zamjenik predsjednika Rakić podnijeli ostavke

Nakon što je u ponedjeljak, 4. veljače 9. sjednica Općinskog vijeća u Pribislavcu održana iz drugog pokušaja, s obzirom na to da ona zakazana za 31. siječnja nije održana zbog nedostatka kvoruma, ponovo bura, poneka teška riječ i ostavke.

Kao što je možda i bilo za očekivati najviše tenzija podigle su 11. i 12. točka dnevnog reda, odnosno prijedlozi Odluke o stavljanju van snage Odluke o naknadama vijećnika, članova stalnih radnih tijela i predsjednika Općinskog vijeća, te prijedlog Odluke o isplati uskrsnica umirovljenicima s područja Općine Pribislavec.

Saša Rakić (Demokrati) tako je  iznio prijedlog o ukidanju naknada do kraja mandata, odnosno da se novac koji vijećnici i predsjednik vijeća dobivaju kao naknadu za troškove nazočnosti sjednicama OV-a, preusmjeri u druge svrhe (jedan dio i za uskrsnice umirovljenicima) no, općinska načelnica Višnja Ivačić istaknula je kako se taj novac ne može preusmjeriti u druge svrhe nego ostaje u proračunu, a tek rebalansom može se iskoristiti za potrebe koje se eventualno ukažu.

Elvis Horvat(HNS) kazao je kako on svoju vijećničku naknadu već devet godina daje. I dalje će si uzeti za pravo da sam odluči kome će je dati i protiv je ovog prijedloga. S Rakićevim prijedlogom nije se složio ni vijećnik Nenad Pintarić (SDP) kazavši kako je to djelomično obezvrjeđivanje rada vijećnika. – Nije da se netko može tim novcima obogatiti, ali nekakva naknada mora postojati za rad u vijeću, za barem utrošeno vrijeme na sjednicama, iako možda za taj spomenuti rad u vijeću neki zbilja ni to ne zaslužuju. Prijedlog Odluke nakon rasprave većinom glasova (9 protiv, 4 za) nije prihvaćen.

Ostavke Matije Ladića i Saše Rakića : ” Ne želimo biti dio predstavničkog tijela koje radi protiv svojih mještana”

Sljedeća točka dnevnog reda koja je izazvala najviše prijepora bila je također prijedlog vijećnika Saše Rakića o donošenju Odluke o isplati uskrsnica umirovljenicima s područja Općine Pribislavec. Naime, njegov prijedlog da se za 450 – 500 umirovljenika ove godine isplate uskrsnice u iznosu 300 i 200 kuna, ovisno o visini mirovine koju primaju nije prošao s 4 glasa za, 2 protiv i 7 suzdržanih nakon poduže rasprave.

Kristijan Mihalic(HNS) postavio je pitanje iz kojih izvora bi se točno trebala namaknuti ta sredstva s obzirom kako je proračun za ovu godinu već davno usvojen i kome bi se točno eventualnim rebalansom već planirana sredstva uzela  kako bi se dala u svrhu isplate uskrsnica i da bi možda bilo bolje ovaj prijedlog o pomoći umirovljenicima preusmjeriti na isplatu božićnica na kraju godine. Isto tako, smatra Mihalic, kako je to osjetljiva tema i postoji mogućnost da će neke od umirovljenika možda biti sram doći  po taj novac u Općinu. Ja se sam, da imam takvu mirovinu nikada ne bih javio, postoji i socijalni program Općine u kojem se mogu preraspodijeliti sredstva tako da oni kojima je pomoć stvarno potrebna tu pomoć i dobiju, zaključio je Mihalic.

Rakić je kazao kako se o tomu i razmišljalo već prije mjesec dana i u sve je bila uključena pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, ali nije bilo mjerodavnih podataka, i dok se sve prikupilo, prošlo je čak i više od mjesec dana, tako da se to nije moglo pripremiti za sjednicu na kojoj se donosio proračun, no ako postoji volja u vijeću, rebalansom proračuna se to može riješiti.

-Općinski Proračun je temeljni dokument svake jedinice lokalne samouprave, pa tako i za financiranje svega i svačega, ponekad i prevelikih apetita raznih političkih struja, no on je usvojen krajem prošle godine, istaknuo je Elvis Horvat. Vi danas morate dati konkretni prijedlog, kome što iz proračuna prilikom rebalansa uzeti, kako bi se moglo dati i osigurati sredstva za uskrsnice, i takav prijedlog onda dati na Općinsko vijeće, koje će ga tada prihvatiti ili odbaciti. Ovo što vi predlažete nema veze s voljom vijećnika, već s procedurom.

Nakon rasprave koja se u jednom trenutku pretvorila u beskonačni krug istih priča o razlozima zašto donijeti ili ne ovu odluku, ipak se pristupilo glasanju gdje prijedlog vijećnika Saše Rakića o dodjeli uskrsnica, kako smo već spomenuli nije prošao s 4 glasa za, 2 protiv i 7 suzdržanih glasova. Po završetku glasovanja o ovoj točki dnevnog reda Saša Rakić podnio je ostavku na mjesto dopredsjednika Općinskog vijeća kazavši prilikom napuštanja vijećnice kako odlazi …” -Jer ste se posrali po ljudima s kojima živite, uskratili ste umirovljenicima uskrsnice, a neki već dvadeset godina ništa ne radite u ovom vijeću, i zbog toga odlazim …”

Nakon donošenja još nekoliko tehničkih odluka, na samom kraju sjednice ostavku je podnio i predsjednik Općinskog vijeća Matija Ladić. – Ono što se dogodilo na prošloj sjednici, kazao je tom prigodom Ladić, odnosno na sjednici koja nije bila održana zbog izostanka nekih vijećnika, samo je odraz nepoštovanja nekih ljudi u ovom vijeću, ne samo prema meni, već i onim vijećnicima koji su došli. Isto tako, očito je kako ne poštujete ni same mještane, jer ako vam je problem javiti se kako nećete doći ili uopće ne doći na sjednicu kao predstavnik onih koji su vas birali, i ja bih se isto zahvalio na dosadašnjem ukazanom povjerenju, tako da s današnjim danom podnosim ostavku na mjesto predsjednika vijeća.

Što slijedi nakon ovoga vjerojatno ćemo saznati već do kraja tjedna, jer Općinsko vijeće u Pribislavcu morat će izabrati novog predsjednika i dopredsjednika, ili u scenariju koji vjerujemo najmanje svi žele, održati nove, prijevremene izbore.

Ostavi komentar