Bobičasto voće izuzetno je popularno i u Međimurju. Sade se jagode, ribizl, kupine, maline i sve prisutna aronija. No, na naša polja, polako prodire i haskap ili sibirska borovnica.
A upravo su ti plavičasti sočni plodovi osvojili Igora Hrusteka iz Male Subotice. Naime, na njegovove dvije parcele s 4100 sadnica, ovih dana završava berba.
– Slučajno sa na internetu “naletio” na haskap. Niti sam znao, niti vidio a kamoli probao te plodove, objasnio nam je mladi “gazda” pokazujući nam svoju plantažu.
Posao je započeo priječetiri godine i polako ga nadograđuje. Pa su tako sve sadnice pod navodnjavanjem i zaštićene agrotekstilom od korova. Između redova zasijana je bijela djetelina koja hrani tlo dušikom, privlači pčele a i ne treba nju kositi.
Nešto novo na tržištu
Nit vodilja u poslu bila mu je ponuditi tržištu nešto novo i u tome je doista i uspio. Naime, uz svježe sibirske borovnice te klasične čajeve, matične sokove i pekmeze, Igor se bacio i u kulinarske vode pa iz njegove kuhinje izlaze razne umaci, naravno na bazi borovnice.
-Ljubičasti senf nešto je novo, pohvalio nam se. Radim još i umake tri vrste ljutine-blago, jako i ultra ljuto. Umacima dodajem svoju čili papričicu koju također uzgajam. Kako borovnica ide uglavnom uz crveno meso, imamo i umak uz dodatak curryija koji paše uz piletnu.
Paleti proizvoda dodao je i slatki umak za kolače, preljev za sladolede ili palačinke u koji je, između ostaloga dodao med, kakao i kardamom, naravno uz borovnicu kao bazu.
Igor na tome ne staje već uz želju za samoodrživom plantažom, stalno smišlja i nove delicije u svojoj kuhinju.
(vv)
Foto: zv