Prelog: Održana dvodnevna škola Aqua Adventures u prirodi

Ni kiša ni hladnoća nisu uspjele spriječiti održavanje dvodnevne škole u prirodi prošlog vikenda, odnosno 17. i 18. rujna 2022. godine u Sportsko-rekreacijskoj zoni Prelog.

Tridesetak učenika iz Osnovne škole Prelog te desetak osnovnoškolaca iz Mađarske sudjelovalo je na dvije radionice posvećene lokalnoj flori i fauni, radionici o snalaženju u prirodi, radionici o lokalnoj kulturi, običajima i vjerovanjima vezanim uz rijeku Dravu te dvije sportske aktivnosti.

Okupljene je na početku u ime Grad Preloga pozdravio Miroslav Hržić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada i projekte, a zatim su Velimir Bašek i Antonio Krušelj iz Javne ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije djeci predstavili najčešće vrste ptica koje možemo opaziti u Sportsko-rekreacijskoj zoni Prelog te opremu koju promatrači ptica koriste.Aqua Adventures

Posebnu pažnju izazvalo je pravo labuđe jaje koju su učenici mogli i dodirnuti. Mitove i legende dravskog kraja učenicima je na dinamičan način približila ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga Maja Lesinger, a posebnu pažnju izazvalo je dravsko čudovište Pesjanek s kojim su se djeca kratko podružila.

Živu i neživu prirodu Sportsko-rekreacijske zone Prelog učenici su istražili pod vodstvom biologinje Ivane Rojko iz Međimurske prirode, a posebno su ih se dojmili primjerci zmije ribarice na koje su naišli. Kako se snaći u prirodi koristeći tradicionalne, ali i suvremene načine orijentiranja djeci je približila dr. sc. Mihaela Mesarić.

Osobito ih se dojmila vožnja čamcem po akumulacijskom jezeru te brojne vrste ptica koje su pritom mogli vidjeti. Na kraju, za tjelovježbu pobrinuli su se kineziolozi s bogatim iskustvom u radu s djecom, Mario Bauer i Damir Žegarac.

Dvodnevnu školu u prirodi organizirao je Grad Prelog u suradnji s Marinom Prelog d.o.o. u sklopu projekta akronima AQUA ADVENTURES (HUHR/1901/2.1.2/0111) koji provode Grad Prelog i mađarska općina Kistolmács, a sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Preloga i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

Fotografije: Grad Prelog

Ostavi komentar