15 C
Čakovec
Petak, 31 ožujka, 2023

Što je Dražen Srpak, kao gradonačelnik i saborski zastupnik pitao Marina Piletića, ministra socijalne politike

Dražen Srpak, kao gradonačelnik i saborski zastupnik pismenim upitom obratio se Marinu Piletiću, ministru rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Što mu je pisao prenosimo u nastavku:

-Kao gradonačelnik Murskog Središća i kao saborski zastupnik dobio sam više poziva zabrinutih roditelja zbog ponašanja u školi i oko osnovne škole. Odmah po tome sazvao sam Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Mursko Središće, radno tijelo koje rješava ta pitanja.

Na sastanku sam od socijalnih radnika Hrvatskog zavoda za socijalni rad Podružnica Čakovec dobio informaciju da postoje djeca za koju je kroz djelovanje Zavoda ustanovljeno da bi trebala biti smještena u ustanovu za odgoj djece i mladih, međutim to nije moguće zbog popunjenosti kapaciteta. Među njima ima čak i onih koji svojim ponašanjem pokušavaju isforsirati odlazak od roditelja i smještaj u takvu ustanovu. Moje pitanje glasi: Kakvo je stanje popunjenosti domova za djecu i mlade na području Republike Hrvatske?

Pojašnjava: – Zbog mojih mi se funkcija brojni roditelji obraćaju s problemima vezanim uz osnovnu školu. Saznajem tako da zbog loše brige roditelja nemali broj puta susrećemo u grupaciji djece i mladih problematične pojedince koji svojim ponašanjem rade štetu okolini. Živimo na području brojne romske zajednice, međutim, napominjem i da nije isključivo riječ o romskoj populaciji. Upozoreni smo od strane socijalnih radnika Hrvatskog zavoda za socijalni rad podružnica Čakovec da je kroz djelovanje Centra ustanovljeno da je za neku od te djece najbolje promijeniti okolinu i smjestiti ih u dom za odgoj djece i mladih. Međutim, zbog prepunjenosti domova za odgoj djece i mladih to nije moguće, pa djeca ostaju u sredinama u kojima jesu i zbog toga nastaju daljnji problemi.

Upozoreni smo čak da postoji i neprimjereno ponašanje motivirano željom djece i maloljetnika za odvajanjem od obiteljskih zajednica u kojima se nalaze i u kojima se ne osjećaju dobro i sigurno i željom za smještaj u nekoj ustanovi koja se bavi (pre)odgojom djece i mladih, što ovu situaciju čini još težom. Zanima me i što se još može učiniti u vezi ovoga problema te kako se može osigurati više mjesta u domovima, pitao je Marina Piletića, ministra rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,083FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE