Gradonačelnik Stjepan Kovač uputio čestitku povodom Međunarodnog dana žena

Stjepan Kovač
Stjepan Kovač

Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač uputio je čestitku u kojoj stoji:

Poštovane sugrađanke i sugrađani!

Međunarodni dan žena je već gotovo stotinu godina prilika da se podsjetimo na tešku i često krvavu borbu koju su žene prošle na putu do ravnopravnosti. Iako se na početku odnosio uglavnom na borbu na radnu ravnopravnost, u današnje vrijeme 8. ožujak obilježavamo kao dan borbe za sva prava koju su žene izborile tijekom povijesti, a posebno u 20. stoljeću.

Upravo se po razini ženskih prava mjeri i stupanj demokratskih i civilizacijskih dosega pojedinih država. Na žalost, i dalje su u svijetu u većini one zemlje i ona društva koja ženama ne priznaju potpunu ravnopravnost. Štoviše, svjedočimo da je razina ljudskih prava postignuta u demokratskim državama, a koja uzimamo zdravo za gotovo, ustvari krhka. Posebno se to odnosi na ženska prava, od radnih do reproduktivnih, koja se u posljednje vrijeme i kod nas propitkuju i relativiziraju.

Stoga je važno da se između proslava i prigodnog darivanja žena, što je dio tradicije obilježavanja Međunarodnog dana žena, prisjetimo teškog puta koji smo kao društvo prošli kako bi svi građani bili jednaki i s jednakim pravima. Naša je obveza i da upozorimo kako borba za prava žena nije završena sve dok postoje dijelovi svijeta u kojem su one građani drugog reda!

Poštovane Čakovčanke i Međimurke, sretan Vam Međunarodni dan žena!

Ostavi komentar