Gradonačelnik Kovač najavio da reže plaće službenicima u gradskoj upravi, ustanovama i poduzećima za 10 posto

Gradonačelnik Stjepan Kovač
Gradonačelnik Stjepan Kovač

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač govoreći u subotu ujutro na virtualnom okruglom stolu pod nazivom “Mjere koje SDP provodi na lokalnoj razini za pomoć građanima i gospodarstvu” najavio je da će na sjednici Gradskoj vijeća koja će se održati ovih dana, predložiti smanjenje osnovice plaća u gradskoj upravi, ustanovama i poduzećima za 10 posto. Također ove godine za sve službenike i druge djelatnike gradske uprave i ustanova neće biti Uskrsnice.

Kovač je najavio da će 10 posto manje plaće dobiti i njegovi zamjenici Mario Medved i Zoran Vidović, dok se i on odriče cijele jedne saborske plaće koju će donirati za kupnju računala u višečlanim obiteljima za bolje praćenje on-line nastave.

Sve to kako kaže Kovač poduzima se kako bi konkretno pokazali gradski dužnosnici, službenici i svi drugi koji (izvan)proračunski korisnici solidariziraju sa zaposlenima u privatnom sektoru koji je najviše pogođen ovom krizom.

Čakovečki gradonačelnik je najavio i druge brojne uštede kako bi se nastavilo normalno funkcioniranje grada, gradskih ustanova i poduzeća s obzirom da kako je rekao mjesečno Grad gubi oko 6 milijuna kuna poreza na dohodak, što je oko 70 posto prihoda. Stoga je najavio da će predložiti i ukidanje svih naknade članovima upravnih vijeća gradskih ustanova i nadzornih odbora u gradskim tvrtkama i drugim tijelima. Također će se ukinuti i mnoge druge naknade koje primaju vijećnici mjesnih odbora i slično.

Sve to bi trebalo izglasati Gradsko vijeće Grada Čakovca, ali je uvjeren da će svi vijećnici podržati ove mjere s obzirom na težinu situacije i značajno smanjenje prihoda.

Govoreći o pomoći građanima i poduzetnicima, Kovač je također nabrojio niz mjera koje je već Grad poduzeo kako bi im olakšao ovu situaciju, a od novih ističemo da će roditelji za ožujak platiti samo 50 posto vrtića, s obzirom da su oni od 15. ožujka zatvoreni, a za dalje nema plaćanja tako dugo dok je ova nemila situacija.

 

Ostavi komentar