Slučaj MEISO Goričan: Radnici ne daju da država smjeni njihovu direktoricu Snježanu Dominić

MEISO Snježana Dominić

Na konferenciji za novinare u tvrtki MEISO Goričan koja je doslovno održana ispred ulaznih vrata tvrtke, dogodila se pobuna direktorice Snježane Dominić i predstavnika radnika protiv sustava koji sili tvrtku da uđe u predstečajnu nagodbu zbog starih dugova.

No, pođimo redom.

Tvrtka MEISO već je duže vrijeme u vlasništvu države, koja ima 78 posto dionica, a ostatak mali dioničari. Prije osam godina direktoricom je imenovana Snježana Dominić i kroz to vrijeme tvrtka je stabilizirana i plaće isplaćivane kakve već jesu, svi znamo da su plaće u obućarskoj industriji niske. Više puta Snježana Dominić tražila je od državnih institucija da se dionice prodaju radnicima, no to se nije dogodilo. Zadnji su put dionice države opterećene dugom ponuđene na prodaju 2015. godine, međutim, tada nije bilo interesa.

Smjena Nadzornog odbora i direktorice

Povod za konferenciju za novinare bila je odluka hrvatskog Centra za restrukturiranje i prodaju od 3. travnja ove godine, kojom Upravno vijeće CERP-a donosi odluku o prijedlogu o opozivu članova Nadzornog odbora tvrtke MEISO d. d. Goričan, te opoziv o smjeni direktorice, odnosno člana Uprave tvrtke, Snježane Dominić. Članovi dosadašnjeg NO-a MEISO jesu: Marjana Buterin, Zdenko Jugović iz CERP-a, Nino Marđetko iz Draškovca te Milivoj Škvorc iz Tuhelja. Ujedno se predlaže smjena Snježane Dominić te se na njezino mjesto člana Uprave i direktorice predlaže imenovati Ivicu Čepelju, pravnika iz Zagreba.

Na konferenciji za novinare Snježana Dominić uz ostalo je navela:
Ovo nema veze sa zdravim razumom. Osam godina ne dobivamo nikakvu pomoć od države, a sada kada uspijevamo redovito isplaćivati plaće radnicima i podmirivati obveze Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) u Zagrebu donosi odluku kojom predlaže opoziv dosadašnjih članova Nadzornog odbora, kao i smjenu mene kao članicu Uprave. Na moje mjesto predlaže pravnika Ivana Čapelju iz Zagreba, koji nije iz obućarske branše, za kojega ne znam tko je.

Smatram da je riječ o interesnim igrama i političkom lobiju, problem nisam ja, već sustav. CERP kao jedino rješenje predlaže predstečajnu nagodbu koju ne mogu pokrenuti jer štitim interese radnika.

U MEISO-u trenutno radi 462 zaposlenika i svi oni redovito dobivaju plaću. Osam sam godina direktorica i tvrdim da nema kompetentnijeg čovjeka od mene da vodi ovu tvrtku.

Osam godina obilazila sam ministarstva CERP-a i institucija tražeći pomoć za rješavanje staroga duga koji je nastao od 2006. do 2008. godine, koji nisam napravila ni ja ni radnici. Posuđivao se novac, a financijski rezultati prikazivali se kao pozitivni. Gdje je tada bio CERP, gdje su bile institucije?

Prilikom mojeg imenovanja 2009. godine garantiram izvući tvrtku iz krize, povećavam produktivnost, pronalazim posao, saniram dugove prema dobavljačima i do danas tvrtka je stabilizirana uz redovitu isplatu plaća i bez ijedne kune dodatnog duga, a u državni proračun smo u osam godina dali za doprinose i poreze oko 60 milijuna kuna. Za stari dug, koji je zbog kamata narastao, s 8 na 17 milijuna kuna, uspijevam iznaći plan restrukturiranja koji je zakonski ispravan i održiv, samo treba politička volja, koja je u ovom slučaju izostala. Plan je odbijen od strane CERP-a.

Jedino rješenje koje CERP nudi jest predstečajna nagodba, koju ne mogu pokrenuti jer štitim interese radnika. Morali bismo se obvezati dio duga vratiti, ali pitam se iz čega. Iz radničkih plaća? – kaže direktorica koju se želi smijeniti.

Snježana Dominić MEISO
Snježana Dominić

Radnici podržavaju sadašnju direktoricu

Direktorici Snježani Dominić dali su podršku zaposlenici, sindikalni povjerenik, predstavnik malih dioničara, predstavnik Radničkog vijeća tvrtke, najstariji radnici i drugi, svi žele da ona ostane direktoricom.

Ona je uz ostalo napomenula da su najveći poslodavci MEISO-a, tvrtke Paul Green iz Preloga i Haix iz Male Subotice, spremi otići na razgovor u Zagreb, jer prijedlog smjene direktorice Dominić smatraju pogrešnim.

Političari su saslušali direktoricu Dominić i izjave predstavnika radnika, a župan Matija Posavec rekao je uz ostalo: – Dajemo vam podršku u naporima da očuvate radna mjesta i tvrtku, interes radnika mora biti najvažniji. Pomoći ću organizirati sastanak u Zagrebu, no lokalna vlast nema utjecaj, većinski vlasnik MEISO-a je država sa 78 posto. Zamolit ću i saborske zastupnike svih boja da pomognu.

Saborski zastupnik Darko Horvat (HDZ), koji je dočekan kao predstavnik vlasti, u svojem je obraćanju rekao: – Netko s vama lijepo manipulira, prvi sam put uopće pozvan na sastanak u MEISO. Prije osam godina podržao sam kao ministar Snježanu Dominić, a sada sam tu da se dogovorimo kako dalje. Ako želite radničko dioničarstvo, ja sam za. No što je cilj, treba li samo maknuti državu da bi se tvrtka raspala? Treba stvarati robnu marku, a znam da su interesi stranih kompanija drugačiji. Načelnik Općine Goričan Mario Moharić smatra da je riječ o političkim igrama i da MEISO treba sačuvati kako zbog radnika, tako i zbog Goričana, jer je skoro pola zaposlenica iz Goričana.

Konferenciji za novinare u MEISO-u bio je nazočan i saborski zastupnik Branimir Bunjac, te Bernarda Topolko (HNS). Bunjac je samo kratko rekao da je ovo “igra HDZ-a”.

Radnici i predstavnici radnika spominjali su da se drugim tvrtkama odmah pomaže, kao u slučaju Agrokor, a da obućarsku industriju i gotovo 500 radnika u Goričanu nitko od vlasti i ne vidi.

Smjena Nadzornog odbora i direktorice Dominić tek je prijedlog prije održavanja skupštine dioničara, no država ima većinu.

Kako će se sve dalje odvijati, vidjet ćemo, međutim, mnogo toga ovdje nije jasno. Najgori scenarij bio bi da Goričan izgubi tvrtku s velikim brojem zaposlenica, koja je ipak opstala svih ovih kriznih godina.

MEISO saborski zastupnici

Ostavi komentar